Vinoterápia

Vinoterápia

Definíció
A szépségápolásban a bőr revitalizálására szolgáló kezelés, amelyben szőlőkivonatokat, így különösen hidegen sajtolt szőlőmagolajat alkalmaznak. A vinoterápia összeköti a natúrkozmetikát a szőlőmag-liszt és a szőlőmagolaj alapú étkek élvezetével. Ezen túlmenően a vinoterápia részéként a vörösbor mérsékelt fogyasztását is ajánlják.  

Eredete
Hippokrates ismertette meg az emberiséget a bor jótékony és gyógyító hatásával. A középkorban a nők már használtak szőlőmagolajat szépségápolásra, a bőr egészségesség, élénkké, puhává, és széppé varázsolására. A napkirály udvarában is ismerték továbbá a bortonikum frissítő hatását.

Ma a patikusok - csakúgy mint a kozmetikusok - a bőrgyógyászok által felírt krémek és kenőcsök alapanyagaként gyakran használnak szőlőmagolajat.
Amióta Serge Renaud francia tudósnak köszönhetően ismerjük a szőlőmagban található polyphenol-ok jótékony egészségügyi hatásait, az a szőlőből kivont anyagokat a wellness-ben során széleskörűen alkalmazzák, különösen a stresszoldó kezelésekben.

Módszer
A törkölyt, a szőlő héját, a húsának és szárának egyes részeit, a szétzúzott szőlőmagot megszárítják és megőrlik, majd az őrleményt agyaggal dúsítva pépet készítenek belőle, amely a különböző kezelések alapanyagát adja.
A jótékony fürdők, az élénkítő szőlőmag- és illóolajos masszázsok, a törkölypakolások, a natúrkozmetika krémjeit, pépjeit, olajait, esszenciáit alkalmazó kozmetikai kezelések és a különleges, bortartalmú étkek teljes formába hozzák a testet és a lelket.

A vinoterápiában alkalmazott termékek igen hatásosak az öregedésgátlásban is.