Öregedésgátlás (Anti-aging)

Öregedésgátlás (Anti-aging)

Definíció
Az öregedési folyamat lassítását jelenti. Laikusok és orvosok egyaránt úgy vélekednek, hogy az ún. öregedésgátlás a XXI. század megatrendjévé válik. Nemsokára valósággá válhat a várható életkor 150 évre emelése, és ennek hátterében a genetika terén szerzett új ismeretek állnak, amelyek révén valóban lehetővé válhat az élet meghosszabbítása. A genetikai módszerekkel történő időnyerés mellett léteznek az ún. kopáselméletek. Ezek szerint egészségtudatos életmód és megelőző kezelések útján a mi kultúrkörünkben egy férfi várható életkora 75 évről 85 évre emelhető úgy, hogy közben a legjobb egészségnek örvend. 

Az anti-aging-ben különbséget kell tenni a naptári és a biológiai életkor között. Miközben a naptári életkorunk az idő előrehaladtával megállíthatatlanul nő, addig a biológiai életkorunkat az öregedésgátló orvoslás útján a kezünkben tarthatjuk. A biológiai életkor megállapításánál a test sejtjei, az erek, a potencia, a rövid távú memória állapotát, a tüdő rugalmasságát és természetesen az ember általános állapotát veszik figyelembe. A biológiai életkor megállapításához szükséges faktorokat kérdőívek, számítógépes elemzés útján derítik fel.

Eredet
Az öregedésgátlás koncepciójának kidolgozása amerikai orvosokhoz köthető. Eltekintve a sok orvos által középpontba helyezett hormonterápiától, itt sokkal inkább van szó a klasszikus megelőző orvoslásról, és a – viselkedésterápiában – az egészséges életvitelre való rávezetésről, mint ahogy ezt a wellness-koncepció is magáévá tette.

Módszer
A biológiai életkor minél alacsonyabban tartása érdekében alapvetően négy öregedésgátlási stratégiát alkalmaznak: mozgás, táplálkozás, mentális technikák és hormonterápia. A modell a korai felismerésen, az előrelátáson és a korfüggő betegségek „elterelésén” alapszik. Tudósok ugyanakkor hosszú távú tanulmányok kiértékelése során arra a következtetésre jutottak, hogy az életkort nem a felsorolt négy, hanem a következő hét tényező befolyásolja: mértéktartó alkoholfogyasztás, dohányzástól tartózkodás, stabil partnerkapcsolat, rendszeres sport, megfelelő testsúly, a problémákra pozitívan reagáló alkat és a depressziós megbetegedés kiküszöbölése. Mindezek alapján az endogén depresszió az egyetlen faktor, amelyet az érintett nem tud lényegesen befolyásolni.