Arckezelés

Arckezelés

A kozmetikában használatos kifejezés, amelynek célja a bőr megtisztítása a szennyeződésektől, a fölöslegesen felhalmozódott hámsejtektől, mitesszerektől és pattanásoktól, illetve ezt követően az arcbőr feltöltése azokkal az alapvető hatóanyagokkal és vitaminokkal, amelyek felfrissítik azt.

Az arckezelést az arc alapos letisztításával kezdik, ezt követően a bőr típusának megfelelően eltávolítják az elhalt hámsejteket, hogy a hatóanyagok minél könnyebben szívódhassanak fel a bőrbe. A peeling-ezést (hámlasztást) pihentető arc-, esetleg dekoltázs- és nyakmasszázs, majd arcgőzölés, bőrpuhítás követi. A felpuhult bőrből ezután nyomkodással eltávolítják a mitesszereket (comedo) és a pattanásokat (acne).
A bőr megtisztítása után az arc fertőtlenítése következik a nyomkodások helyén keletkezett apró sebek elfertőződésének megelőzésére. A fertőtlenítés után kétféle, a bőr típusának megfelelő pakolást tesznek az arcra. Az első pakolás bőrnyugtató hatású, és a pakolásban lévő hatóanyagok gyulladásgátlók és -csökkentők, valamint a hámosodást is elősegítik. A második pakolás szerepe, hogy a bőr számára fontos tápanyagok és vitaminok bejussanak a bőrbe.