Szauna (finn)

Szauna (finn)

Definíció
A szauna ötletét eredetileg a finneknek tulajdonították, de a történészek között nincs egyetértés abban, hogy valóban Finnországból származik-e a szauna. A finnek mindenesetre egy közel 2000 éves hagyományként tartják számon a szaunát. Egy 1113-ból származó forrás arról tudósít, hogy szaunafürdőzők az orosz Novgorod közelében ruhátlanul, nyírfavesszőkkel verik magukat, sőt hideg vizet is öntenek a fejükre (lásd Banja). Annyi azonban bizonyos, hogy a szaunázás régóta elválaszthatatlan része a finn kultúrának és a mindennapoknak.

A hagyományos szauna egy finn stílusú, fából épült izzasztókamra, amelyet egy kövekkel megrakott kályha fűt fel 80-110 Cº-ra. A szauna belső falfelülete és mennyezete fadeszkákból vagy farönkökből épül. A szauna lelke a felhevített kőkupac, amit körülülnek a szaunázók. A kövekre vizet locsolnak (felöntés), ezáltal nő a levegő páratartalma és gőz (finnül löyly) keletkezik. A hőmérséklet elég magas ahhoz, hogy a test izzadni kezdjen. Az izzasztófürdő célja a szervezet méregtelenítése, megtisztítása a szennyező anyagoktól, valamint a fizikai és mentális relaxáció. A szaunában ki lehet pihenni a nap fáradalmait, lazít és felfrissít egyben, miközben a meleg előnyeit élvezzük. Szaunázni meztelenül ajánlott, azonban vigyünk magunkkal egy törülközőt elsősorban higiéniai okokból, továbbá, mert a szaunapadok néha nagyon felmelegednek.

A szaunázás alapja a meleg és hideg váltogatása. A szaunázás szertartása a következő:

1. Zuhanyozás (tisztálkodás)

2. Izzadási szakasz

Ajánlatos először az alsó padra ülni (8, de legfeljebb 15 percig), és hátradőlve hozzászokni a meleghez, hagyni bőrünk pórusait kitágulni.  Kezdetben (kb. 65 Cº-ban) fekhetünk is, majd felülhetünk, így a fejünk magasabb hőmérsékletre kerül. Tapasztalt szaunázók sokszor rögtön a felső padon foglalnak helyet (80-95 Cº). Eleinte száraz a levegő, majd következnek a felöntések, illóolajjal vagy puszta vízzel. A felöntéseknél körültekintően kell eljárni, mert túlzott mennyiségű víz locsolása esetén a páratartalom ugrásszerű megnövekedésével hirtelen nő a hőérzet is, és ez nagyon megterhelő a szervezet számára, rosszabb esetben sokkot okozhat.

3. Lehűtési szakasz

A lehűlés a friss levegőn történjen. A szabad levegő lehűti a bőrt és mindenekelőtt a légutakat, melynek következtében javul az oxigénellátás. Csak ezt követően történik a vízzel való lehűtés (mindig a lábtól a szív felé haladva). A zuhanyozást követően a merülőmedence ajánlott, ami intenzív felfrissülést biztosít.

A hideg vizes kezelés eltávolítja az izzadtságot és elvonja a meleget a testből. A véredényekre gyakorolt erős inger serkenti a vérkeringést. Ezt követheti egy meleg lábfürdő is, a lábfejek és lábszárak vérkeringésének fokozására.
   

4. Pihenési szakasz

Ez ezt követő pihenési szakaszban érezhető tulajdonképpen a szauna frissítő hatása. A pihenési szakasz időtartama olyan hosszú legyen, mint a forróságban eltöltött idő.
A felmelegedés és lehűlés váltogatása (egy szauna menet) másodszor illetve adott esetben harmadszor is megismételhető.

Az erős izzadás következtében víz és ásványi anyagok távoznak a szervezetből (20-40 g/perc, amiből 10 g/perc elpárolog és lehűti a bőrt). Ezt a veszteséget elegendő mennyiségű folyadékbevitellel vissza kell juttatni a szervezetbe. Az egy-két kilós testsúlycsökkenés a víz-, nem pedig a zsírveszteségre vezethető vissza. Kávé illetve alkohol folyadékpótlásként való fogyasztása vizelethajtó és izgató hatásuk miatt nem javasolt.

A forróság következtében a bőrben található zsír cseppfolyóssá válik, emulgeálódik az izzadságban, majd vízzel lemosható. Ezért szaunázás után a bőr ápoló krémmel történő bekenése feltétlenül szükséges.

A szaunázás jótékony egészségügyi hatásai:

  • nyirokáramlás javulása – kevesebb ödéma képződés;
  • méreganyagok fokozott kiválasztása a bőrön és a veséken keresztül;
  • az izzadságban lévő karbamid-szint tízszeresére történő megemelkedése – dialízises betegek diétájának javulása;
  • perifériás véredények kitágulása – a bőr jobb vérellátása;
  • szívfrekvencia 50 %-os megemelkedése – hypertonia (magas vérnyomás) esetén vérnyomáscsökkenés;
  • a vegetatív idegrendszer „áthangolása” – lazítás és alvásminőség javulása (alváslaborban EEG vizsgálatokkal bizonyított).

A szaunázás a hidro- és termoterápia részeként az elismert és bevált természetgyógyászati eljárások közé tartozik. Ugyanakkor szívbetegség és vérkeringési zavarok esetén az első szaunázást megelőzően feltétlenül javasolt orvost bevonni. Különösen idősebb és kevésbé edzett emberek esetén ajánlott az óvatosság. Egy izzasztó- vagy hidegfürdőt követően a test hőszabályozása csődöt mondhat náluk, szívük akár 110-et is verhet percenként, illetve akár 1,8-szor több vér pumpálódhat a testükön keresztül, mint máskor. A hideg vízbe való alámerülésnél is fontos az óvatosság. A vérnyomás vészesen megnő, miközben a testhőmérséklet gyorsan csökken. A szervezet edzetlen állapotban az extrém hőmérsékleteket nem képes kiegyenlíteni.