Kraxen kemence

Kraxen kemence

Definíció
Aromaterápiás helyiség (Kraxe: kemence), egy kemenceszerű nyitott fülke, amelynek segítségével a szénában található illékony anyagok jótékony hatását használják ki gőzfürdő keretében. Az osztrák és a német Alpokban népszerű wellness-szolgáltatás. 

A vendég a fél kemence kialakítású, hátul farácsos (fal)fülkében ül, miközben illatos növényi gőz (a felmelegített széna aromája) száll fel a háta mögött. A széna kíméletes felmelegítése a Kraxen kemence mélyén oldja a természetes kumarin kötést. A szénának ez a sajátos gyógyító anyaga a bőrön, illetve a légutakon keresztül kerül a szervezetbe. A kumarin (hidroxi-fahéjsav), mint a szagos müge anyaga ismert, és lazító, nyugtató, illetve gyulladás- és ödémagátló hatása van. Egy terápiás helyiségben több fülkét helyeznek el a falak mentén, így a vendégek szaunázás közben ellazulás közben társaloghatnak.

A széna laza összetétele enyhe hőérzetet eredményez, mely különösen kíméletes a végkeringésre, és lazítja az izomzatot, lassú felmelegedése által pedig a verejtékképződést is elősegíti.