Ír gőzfürdő

Ír gőzfürdő

Definíció
Az ír gőzfürdő nedves-meleg levegőjű helyiségekből áll. A szertartás egy olyan helyiségben kezdődik, ahol a levegő hőmérséklete 25-35 Cº. Ezt a helyiséget a rómaiak tepidarium-nak nevezték. Kefével történő masszírozás segíti elő a melegedés folyamatát a bőr intenzív vérellátása révén. Amikor izzadni kezdünk, akkor felkeressük a következő termet, ahol a hőmérséklet kicsit magasabb már, 40-55 Cº. Ez fokozza az izzadást. Ezt követi a lehűtés hideg locsolással, illetőleg zuhany vagy fürdés merülő kádban. Végül pihenő következik.

A második fokozat megint az első két helyiségben kezdődik és azt követően az ír gőzfürdőben folytatódik. Ez a helyiség sűrű gőzzel telített, még egy méter távolságra is alig lehet ellátni. A nedvesség hatására a légzés inhalációs folyamattá alakul át. Az ülőpadok a gőzfürdőben, melyeket inkább kitapogatni, mint látni lehet, gyakran lépcsős kialakításúak: minél magasabb lépcsőfokon, annál melegebb, minél közelebb van a gőzforrás, annál nedvesebb.

A gőzfürdő alaphőmérséklete jóval alacsonyabb, mint a szaunában. Nem az erős izzadás a cél, hanem a bőr pórusainak kitágítása és a bőr mélyreható nedvesítése. A gőzfürdőből való távozás után is előírás a lehűtés, melyet egy pihenési fázis követ.

Az alacsonyabb hőmérséklet miatt a vérkeringés nincs túlzottan megterhelve, a nedves-meleg levegő kedvező hatással van a légzőszervekre és a bőrre.