Hammam

Definíció
A hammam (jelentése: meleget árasztó) török fürdő. A török fürdő eredete arra az időre nyúlik vissza, amikor a törökök Anatóliába érkeztek, ahol találkoztak a bizánci és római fürdőkultúrával. Az itt talált hagyományt ötvözték a saját tradícióikkal és az iszlám vallás fürdőzésre vonatkozó előírásaival, így született meg a hammam

A fürdő elkülönített részei a rituális megtisztulás különböző lépéseit szimbolizálták. Az első út egy pihenőszobába vezet. A következő helyiségben a hőmérséklet 30-40 Cº-os. Itt a fürdőző bedörzsölheti testét kefével. Ezután következik a tulajdonképpeni gőzfürdő, a ahol a hőmérséklet kb. 45 C°. A hammam „lelke” vagy „köldöke” a göbbektasi, egy kőből készült, hat- vagy nyolcszögletű, fűtött, térdig érő emelvény, amelyre a fürdővendég lefekszik, hogy feltöltse magát meleggel, és amely a gőzfürdő helyiség (harara) közepén helyezkedik el. A gőzfürdőből langyos vizes medencés helyiségekbe mennek a vendégek, onnan pedig a hideg vizes mártózást biztosító helyiségbe/medencékhez. Az egymás után következő helyiségeknek fontos szerepe van rituális és praktikus, egészségügyi szempontból is: lassan emelkedik a hőmérséklet, úgy, hogy a melegség állandósul, és ez nem terheli meg túlzottan a vérkeringést, majd aztán lehűl, ami a felfrissülést (megtisztulást) célozza. A gőz és a meleg keveréke fellazítja az elöregedett felső bőrréteget, mely egy utána következő szappanos masszázs (tellak) során, a hammam mester segítségével lemosható. A hammam mester egy masszázs padon tisztítási rituálét folytat, mely során erőteljesen masszírozza a testet, majd egy kecskeszőrből (illetve gyapjúból) készült kesztyűvel ledörzsöli a bőrről az elhalt hámsejteket. A vízzel történő locsolás – a kellemes melegtől a frissítő hűvösig – javítja a vérellátást és az anyagcserét.

A hammam élményt és kikapcsolódást jelent a test és a lélek számára. A hammam minősége szempontjából a hammam mester jelenléte és szakképzettsége a döntő.