Felöntés

Felöntés

Definíció
A szaunázásban használatos kifejezés, amely forró kövek locsolásával a levegő páratartalmának növekedését eredményezi.

Alkalmazás
A 400 C°-ra felhevített szauna- vagy lávakövekre (ilyen a gránit, a diorit vagy a peridotit) vizet öntenek, és ezzel párásítják a szauna levegőjét. A forró gőz vízzé kondenzálódik a hűvösebb bőrön, és ott leadja a hőjét. Az így a bőrön képződött vízréteg megakadályozza a bőr túlhevülését, csakúgy, mint a kihűlését. A bőrön kicsapódott víz pedig azért nem párolog el, mert a felöntéssel újabb és újabb párás levegő kondenzálódik a bőrön. Mindez azt a benyomást kelti a szaunázóban, hogy a szaunában jelentősen megemelkedett a hőmérséklet. Ha a felöntéshez használt vízhez éterikus olajakat kevernek, akkor a felöntéssel a vízben feloldódó összetevői a forrásban lévő vízzel együtt elpárolognak, ezáltal kellemes illatot árasztva a szauna helyiségben. A kiegészítő folyadékokat (olajokat) sosem szabad hígítás nélkül a kövekre önteni, mert berobbanhatnak, és az így keletkező hő égési sérüléseket okozhat a bőrön. A vizes-olajos keveréket sűrűn kevergetni kell, hogy ne képződjön egybefüggő olajréteg a víz felszínén, ami a forró kőre kerülve megég, és kellemetlen szagot áraszt.

Példák a felöntésre:

Mézes felöntés: a felöntéshez illóolajakat használnak, majd amint a bőr picit felmelegedett, mézzel dörzsölik be. A méznek bőrnyugtató, -feszesítő és -tápláló hatást tulajdonítanak.
Felöntés jeges teával: a felöntéshez illóolajakat használnak, és szomjoltónak jeges teát szolgálnak fel.
Felöntés gyümölcsökkel: a felöntéshez illóolajakat használnak, és a szünetben friss gyümölcsöket szolgálnak fel.
Afrodiziákumos felöntés: olyan aromákat alkalmaznak és gyümölcsöket kínálnak, amelyek természetes afrodiziákumként hatnak szervezetünkre. A felöntésekhez használt vízbe hangulatjavító és élénkítő hatású illóolajokat kevernek, majd a szaunamester friss vágy- és vérkeringést fokozó gyümölccsel kínálja meg a vendégeket.
Sós felöntés: a felöntéshez fenyőolajat használnak, és a testet a Holt-tengerből származó sóval dörzsölik be. A sószemcsék hámlasztó hatásúak.