Banja
Definíció
A banja orosz fürdőház, szibériai találmány. A banja-ban a hőmérséklet alacsonyabb, a páratartalom magasabb, mint a finn szaunában. Az ideális banja három helyiségből áll: egy izzasztó/gőzfürdőből, egy mosakodó és egy belépő/pihenő helyiségből, ám sok esetben az utóbbi kettő egybeesik.

A izzasztó helyiségben a hőmérséklet kb. 70 Cº, a relatív páratartalom pedig kb. 10-40 %. A helyiség közepén álló, nyírfaágakkal fűtött kályhába egy üstöt helyeznek. Ebben készül a bőr és a test számára értékes nyírfa főzet. A mosakodó helyiségben meleg és hideg víz is rendelkezésre áll, amely mosakodásra és a test lehűtésére is szolgál, igény szerint.

A banja rituálé során az izzadást követően a hidegben való megmártózás következik a szomszédos tóban vagy a mosakodó helyiségbe bekészített hideg vízben. Ezt akár több körben is megismétlik, majd a második vagy további körökben a szaunázó személyre nyírfaágakkal hajtják a levegőt, vagy paskolhatják is vele egymást a fürdőzők, ami élénkíti a vérkeringést. Ezt követően jeges bedörzsölés és egy csésze tea vagy pohár sör gondoskodnak a jó közérzetről. A ceremónia során abból a vízből, amelyben a nyírfaágakat áztatják puhítás céljából, felöntést is végeznek a gőzhelyiségben, a helyiség így a nyírfalevél illatával telik meg.
Az izzasztófürdők tisztítják a pórusokat, serkentik a vérkeringést és, ha nem viszik túlzásba, lazítólag hatnak.