T’ai chi

T’ai chi

Definíció
A t’ai chi jelentése „nagy mérlegkar” és szimbolikusan az egységet jelenti a kettősséggel szemben. A t’ai chi mintegy száz éves kínai mozgásforma egészségjavító és meditatív elemekkel. A technika eredete a régi kínai harcművészetekben keresendő. Mivel a harciasság háttérbe szorul, a módszert gyakran „árnyékbox” néven is emlegetik. A t’ai chi-t a Yin és Yang „anyjaként” értelmezik (lásd fenn: az egység a kettősséggel szemben), azaz általa biztosítható a Qi életenergia helyes áramlása. A természetet felépítő öt elem – fa, tűz, föld, fém és víz – is fontos szerepet játszik a t’ai chi megértésében és kivitelezésében.

A t’ai chi rendszerében a Qi életerő rendeltetése egyrészt, hogy a hétköznapi életvitel erőforrása legyen, másrészt, hogy életveszélyes helyzetekben nagy energiamennyiséget bocsásson rendelkezésre a jogos védelemhez (önvédelem).

Ezen erők felépítése érdekében az első t’ai chi gyakorlatok a saját testünkre való jobb odafigyelésre, az ún. energiapályákon (meridián vonalakon) lévő Qi gyarapítására és gazdagítására, valamint a „Qi-raktározóképesség” növelésére összpontosítanak. Amikor az életenergiát már biztosan érezzük a testünkben, a tréning az „érzékenyebb” szintre tolódik el, vagyis az érzések, a gondolatok, az akaratok és a lélek szintjére.

A tréning következő fázisa azt célozza, hogy az egyes szintek között képesek legyünk gyorsan váltani, vagy egymással összekapcsolni. A harcművészetben és az egészség megőrzésben is ugyanazok a célok szerepelnek.

A t’ai chi testkontrollt, rugalmasságot és koncentrációt igényel. A különböző mozgássorok (vagy formák) kivitelezése nagyon lassú tempóban történik: egy férfias Yan-mozgás (kezdeményezés, támadás) mindig egy nőies Yin-mozgásba (befogadás, visszavonulás) megy át és fordítva. Ezáltal igen kifejező a gyakran stabil állóhelyzettel szemben a felsőtest gyengéd mozgása.