Mozgás

A „mozgás” szó meghatározására bizonyára nincs szükség. Sokkal inkább felvetődik a kérdés, hogy a wellness életmódnál miért fontos a mozgás.

A mindennapi munka során sokan szinte alig mozognak – mozgáshiány jellemzi napjainkat: ülünk az irodában, az autóban és esténként a televízió előtt. A sportra és a mozgásra ezért igen nagy szükségünk van. A sport és a mozgás egyben a legjobb megelőzési módja a civilizációs betegségeknek is, melyek a mozgásszegény életmód következtében alakultak ki. Hogy testileg egészségesek és edzettek legyünk és maradjunk, ajánlott a rendszeres testmozgás.

A kitartó edzéshez a leginkább ajánlott sportok pl. az úszás, az aquaerobic, az evezés vagy a sífutás, melyek aránylag sok izomcsoportot megmozgatnak. Ezenkívül a a kerékpározás, a kocogás, a gyors gyaloglás botokkal (nordic walking) és a túrázás is bizonyíthatóan pozitív hatással vannak az egészségre. Bár ez utóbbiaknál kevesebb izom kerül megmozgatásra, de ezek a sportok könnyen és minden különösebb erőfeszítés nélkül beépülhetnek a mindennapjainba. A sportban való kitartás mellett a tartáshibák és hátfájás megelőzése érdekében a has- és hátizomzatot is erősíteni kell.

Aki a mozgékonyságot és a koordinációt illetően edzésben van, fitten tartja ízületeit is, és csökkenti az elesés rizikóját. A gimnasztika, a tánc, illetve a labdajátékok hasznos mozgáskiegészítők, és ezenkívül rengeteg vidámságot is nyújtanak. A hétköznapokban is fontos, hogy minden mozgási lehetőséget kihasználjunk. Lépcsőn menni pl. egészségesebb, mint mozgólépcsőn vagy lifttel közlekedni. Kerékpárral sokszor gyorsabban elintézhető a vásárlás, mint autóval.

 

Ötletek a helyesen végzett edzéshez

Minden edzés előtt szerepeljenek a programban bemelegítő illetve nyújtógyakorlatok. Fontos a lassú indítás. Soha ne edzünk a kimerültségig. Az izzadás egészséges, de a folyadék- és ásványi anyag veszteséget a megfelelő mennyiségű folyadékkal pótolni kell.

Az edzések során a megfelelő pulzusfrekvencia felső határa egészséges személyeknél legegyszerűbben a következőképpen számítható ki: 180 mínusz az életkor. Aki a végén nehezen kap levegőt, az vagy helytelenül veszi a levegőt, vagy túlterhelte magát. A kocogásnál kerüljük a „véghajrát”. Ezzel ugyanis fölöslegesen túlsavasodnak az izmok röviddel a befejezés előtt. Ez meghosszabbítja a regenerálódási időt, főleg akkor, ha az edzés nem könnyű levezető gyakorlatokkal zárul.

A rendszeres mozgás, a helyes mozgástechnikával és anélkül, hogy túlzásba vinnénk, az egészség és a jó közérzet megtartása illetve elősegítése érdekében nagyon ajánlott.

 

A rendszeres edzésnek a következő pozitív hatásai vannak:

 • a csontok és szalagok erősödése – csontritkulás és csonttörések megelőzése,
 • ízületek mozgásfunkciójának elősegítése – csak az állandóan igénybevett ízületek maradnak fittek
 • túlsúly csökkentése – a zsírégetés 30 perces terheléssel ajánlott
 • izomtömeg felépítése – emelkedik az alaptömeg
 • tüdő funkció javulása – jobb oxigénfelvétel
 • izmok jobb teljesítőképessége – az oxigén jobb felhasználása
 • hátizomzat erősödése – hátfájás megelőzése
 • ellenálló képesség erősödése – megfázások elleni védelem
 • a szív- és vérkeringési funkciók javulása – csökken a nyugalmi pulzusérték, csökken a vérnyomás
 • a zsírháztartás javulása – a HDL-szint (high density lipoprotein - a „jó koleszterint” szállító fehérje) emelkedik
 • a vegetatív idegrendszer kiegyensúlyozottsága – a stresszhormonok szintje csökken
 • a lelkiállapot harmonizálása – a rossz hangulat megelőzése
 • önfegyelem kialakulása – pozitív befolyás a teljes életstílusra

40 éves kor felett rendszeres edzés megkezdése előtt ajánlott felkeresni a kezelőorvost a kockázati tényezők tisztázása érdekében.