Aikido

Definíció
A japán aikido szó három kifejezést egyesít: ai: egyesülés, harmónia, azonosulás, szeretet; ki: őserő, ősenergia, életerő, szellemi/lelki energia, az összpontosított erő energiája; do: út, mód, mely összességében a következő jelentést hordozza: az univerzum mozgatóerejével való egyesülés útja.

Az aikido egy valódi budo, vagyis harcművészet: a japán katonai harci művészetek történelmi tradícióiból alakult ki. Komolyan gyakorolva több mint taktika és önvédelmi technikák ismerete: az aikido a lélek tökéletesítésének tudománya.

Az aikido-t Ueshiba Morihei (1883-1969) fejlesztette ki a XX. század elején, akit a világ minden részén több mint egymillió aikido gyakorló O-Sensei (Nagy Mester)-ként ismer. Fiatalemberként rendkívüli harcművész volt, a kard, a bot, a lándzsa és a ju-jitsu művészetének mestere. De O-Sensei-nek komoly szellemi indíttatása volt, és sokat töprengett a mások fölött aratott győzelmen alapuló út haszontalanságán.

Módszer
Az aikido igazi értéke abban rejlik, hogy nem pusztán a harcművészet külső céljaira összpontosít, hanem annak egy mélyebb értelmet ad azzal, hogy az életenergia megerősítésén dolgozik. Az aikido-nak tulajdonítanak ezért olyan hatást is, ami a pszichikai-energetikai folyamatokat felszabadítja. Ezt az állapotot Japánban úgy nevezik, hogy az illető hará-t vagy erős ki-t birtokol, belső képességet, ami segíti az aikido gyakorlóját lehetőségeinek teljes kiaknázásában az élet minden területén.

A 60-as évek óta az aikido folyamatosan népszerűsödik világszerte, és a „lágy” harcművészetek közé sorolják, szemben az ún. kemény harcművészetekkel, mint a karate, a taekwando és a kungfu.

Az edzés meditációval kezdődik, amit mozgás- egyensúly és koordinációs gyakorlatok követnek. Sem a rúgás, sem az ütés nem megengedett. Minden aikido technika lényege egy stabil, erős középpont körüli körkörös mozgás. Még akkor is, amikor a mozgás iránya egyenesnek mutatkozik előre vagy hátrafelé, közelebbről nézve megfigyelhető, hogy az aikido-s mozdulatai valójában körkörösek.

Helyesen végrehajtva néhány fogás igen látványos, az ellenfél "elszáll" a levegőben. Mások olyanok, mint egy bűvészmutatvány: kicsi, fürge mozdulatok, amik stabilitást adnak a támadónak, azonban mindet az emelőerő, a tehetetlenség, a gravitáció, a centrifugális és centripetális erők hatásának használatával valósítják meg. Végül is a támadás saját energiája dönti le a támadót.

Természetesen állóképesség-növekedés, hajlékonyság és izomfejlődés bekövetkezik a gyakorlás eredményeképpen, de a technikák hatékonysága nem függ a fizikai erőtől; ezért az aikido-t bárki gyakorolhatja korra és nemre való tekintet nélkül.