Zilgrei

Definíció
Öngyógyító módszer. A „Zil” a módszer kitalálójának, Adriana Zillo-nak a nevére utal, a „grei” pedig kezelőjének és későbbi munkatársának, Hans Greissing-nek a neve első betűiből származik.

A testtartás javításának módszerét Greissing kiropraktőr és Zillo jógaoktató 1978-ban fejlesztették ki, és hozták nyilvánosságra. A módszer a Palmer féle klasszikus kiropraktikán alapszik. A Zilgrei egy testgyógyítási módszer, melynek célja a helytelen testtartást, mely hát- vagy ízületi fájdalommal párosul, a jógához hasonló mozdulatokkal és tartásokkal korrigálni és kísérő légzőgyakorlatok segítségével annak pozitív hatását elősegíteni. A gyakorlatokat mindig (ön)vizsgálat előzi meg annak meghatározására, hogy melyik mozgásirány különösen fájdalmas. A „gyógyító” mozgásgyakorlatot aztán az ellenkező irányban végzik el. Ezért beszélnek a Zilgrei-módszer esetében az átellenes oldal elvéről is. Az egyes gyakorlatok madárneveket viselnek: hattyú-, jégmadár-, darugyakorlat stb. A gyakorlatok megelőzési céllal vagy akut esetekben is alkalmazhatók.

E gyógymód ellenzői kifogásolják, hogy a módszernek nincs önálló elméleti alapja, továbbá hatásossága sem igazolt. Ezzel szemben a módszer alapítói „meglepő eredményekről” és megtörtént hatásosság igazolódásról beszélnek. Ezeket az eredményeket mindenekelőtt az öngyógyító erők aktivizálódásával magyarázzák. Az érdeklődőre bízzák, hogy módszerüket önállóan, az irodalom tanulmányozásával öngyógyításként tanulja meg, vagy pedig szakember bevonásával. Mindenesetre kétségtelenül pozitívan értékelhető az, hogy az érintettet a gyakorlatok elsajátítására serkenti, és ezzel egy változási folyamat aktív és kezdeményező részesévé válik.