Meditáció

Meditáció

Definíció
A meditáció a latin meditatio szóból ered, mely többek között elmélkedést jelent. A meditáció a legtöbb keleti vallás számára ugyanolyan alapvető, mint a kereszténység, az iszlám és a zsidóság számára az imádság. Amíg az imádságban általában egy párbeszéd folyik Istennel, a meditáció egy különös tudatállapotba való elmerülést jelent. A meditáció is szolgálhatja azt a célt, hogy kapcsolatba kerüljünk létünk szellemi dimenziójával.

A meditáció hagyománya Indiába nyúlik vissza. Kínában ebből fejlődött ki a Chan-, Japánban pedig a Zen-meditáció (lásd Zazen). A meditáció keleti formái a XIX. és különösen a XX. században érték el különféle utakon a nyugati világot. Sokan a buddhizmus és a jóga révén tanulták meg a meditációt, de bizonyos új vallási mozgalmakon keresztül is, mint pl. a Maharishi Mahesh Yogi transzendentális meditációján keresztül.

Napjainkban a meditációt gyakran nem pusztán vallási céllal alkalmazzák az ellazuláshoz és a stressz csökkentésére. A meditáció célja általában a gondolatok folyamatos áramlásának a megszakítása és a „csend” gyakorlása.

A legismertebb meditációs eljárások közé tartozik a lótuszülésben végzett buddhista zazen. A meditációhoz türelem és (ön)fegyelem szükséges.

Vizsgálatok rámutattak arra, hogy a meditáció során az agyban az alfa-hullámok, melyek normálisan csak ébrenlétkor lépnek fel, megerősödnek és ezzel egyidejűleg a lassúbb théta- és delta-hullámok is felbukkannak, melyek egyébként csak mély alvásban jönnek elő. Az összanyagcsere lelassul. A bőr elektromos ellenállása, mely félelem és stressz esetén csökken, megemelkedik.

Mai életmódunkat a hajsza és a személyiségzavarok jellemzik. A tempóőrület egy ketyegő időbomba. Szociológusok, pszichológusok és filozófusok egyre gyakrabban figyelmeztetnek bennünket a tempóőrület várható következményeire.

Sokaknál először az ún. „burnout syndrome” (kiégés-szindróma) utal arra, hogy a lazítás és pihenés hasznukra válhatna abban, hogy új erőt gyűjthessenek, és ismét magukra találjanak és érezzenek. Józan ész és átállás egy lassúbb tempóra. Ez jelenti a megoldást.

A meditáció egy hatásos módszer lehet. „Elmerülni önmagunkban”. Semmit sem csinálni, semmit sem gondolni, lazítás önmagáért. Az „elmélkedés” során kikapcsol a tudat, és a tudatalatti érezhetővé válik. Sokféle vallásban a meditáció a megvilágosodást és a felszabadulást szolgálja.

A meditációt a tudományosan megalapozott, ideológiamentes kezelési módokban is eredményesen alkalmazzák lazításhoz és belső koncentráláshoz. A meditáció, mint módszeres lazítási gyakorlat – pl. autogén tréning formájában – a pszichoterápiában is meghonosodott. Azonban nem mindegyik módszer alkalmas egyenlő mértékben mindenki számára. Egy tanfolyam elvégzését követően a meditáció igen hasznos segítség lehet, de nem jelent egy gyors módszert.

A meditáció egy különleges formáját, a „transzcendentális meditációt”, a Maharishi Mahesh szektával való összefüggése révén, erősen bírálják. A képviselőik által hirdetett sokoldalú hatásait a független vizsgálatokra és elemzésekre épülő tanulmányok eredményei sem tudták alátámasztani. Mindazonáltal pozitív hatások igazolást nyertek elfogulatlan kísérleti személyekkel készített vizsgálatok során.
A meditáció pszichoszomatikus panaszokra (pl. ideges gyomor- és szívpanaszok), depresszióra, alvászavarra és magas vérnyomásra is pozitív hatással lehet.

A meditáció azonban veszélyes lehet azok számára, akik különösen félénkek vagy „félelemgondolatokra” hajlamosak. Náluk a meditáció által a félelemérzet még jobban felerősödhet (lazítással előidézett félelem).