Lélekgyógyítás

Lélekgyógyítás

A lélekgyógyításnak évezredes hagyományai vannak. Ismertek a varázslók és sámánok gyógyító rituáléi. A középkori Európában is megtalálhatjuk a lélekgyógyászat eredetét, mely részben boszorkánykultuszba és boszorkányüldözésbe ment át.

Nagy-Britanniában napjainkban több mint 1800 „lélekgyógyász” tevékenykedik a kórházakban. Franciaországban állítólag több „lélekgyógyász” van, mint orvos. Németországban is rohamosan nő a „lélekgyógyászok” illetve csodadoktorok száma. 

A lélekgyógyászok erős karizmával és öntudattal végzik tevékenységeiket. Természetfölötti erőkre és szent példaképekre, mint pl. Jézusra hivatkoznak. Nagyszámú, különböző rituálékkal járó kezelést alkalmaznak, hagyományos szokások kombinálódnak a kelet-ázsiai rituális cselekvésekkel. Gyakran kerül sor kézrátételre, részben távgyógyítás útján (pl. fénykép segítségével). A szolgáltatáshoz kiegészítő eszközöket is (pl. talizmánokat, amuletteket, drágaköveket és egyéb „gyógyító erővel rendelkező” tárgyakat) használnak.

A „lélekgyógyásszal” történő találkozáskor a környezet igen eltérő lehet (a titokzatos helyiségektől egészen a puritán irodáig). Nyelvi formulák, imádságok, mágikus hangok és szólamok, tinktúrák, kenőcsök, esszenciák, kövek stb. kerülnek alkalmazásra. Néha titokzatos megbízásokat is adnak.

Szinte nincs olyan panasz, probléma vagy betegség, melyre a lélekgyógyászat ne tudna valamilyen terápiát ajánlani. Minden érintés és kezelés jótékony és nyugtató hatású lehet. A „lélekgyógyászok” erős hite önmagukban és erejükben (illetve a felsőbb erőkben) szuggesztíven átvihető a páciensre. Érzelmi zavarok esetében már maga csak a remény is javulást eredményezhet, illetve a lelki zavarok is átmenetileg enyhülhetnek. Még a szervi betegségek is, legalábbis rövid időre, reagálhatnak a „lélekgyógyászok” szuggesztív terápiájára (pl. szemölcsök és övsömör is bizonyítják).
Egyes tanulmányok a lélekgyógyászat vizsgálata során csupán placebo hatást tudtak megállapítani. Más vizsgálatok pedig bűvészkedést derítettek ki.

A lélekgyógyítás csak akkor jelent problémát, ha azt olyan esetekben alkalmazzák, amikor helyette orvosi beavatkozásnak lenne helye. Óva intenek attól is, hogy a „lélekgyógyászok” pácienseiket függőségbe hozzák.

Újabb tanulmányok az Amerikai Egyesült Államokban a ráimádkozásnak pozitív hatását bizonyították ellenőrzött, véletlenszerű és prospektív kísérletek során, melyeknél a pácienseket még a kísérletben való részvételükről sem tájékoztatták. A szuggesztív hatások, mint magyarázat így ki volt zárva. E hatások az egyre bővülő tudományos kutatások során arra indítanak, hogy a lélekgyógyítás lehetőségeit illetően egyre mélyebben vizsgálódjanak.