Lazítás

Lazítás

Definíció
A lazítás bizonyos technikák segítségével tudatosan előidézhető, testileg és lelkileg érezhető és mérhető állapot, mely a feszültség ellenpólusának tekinthető. A lazítási és feszültségi fázisok rendszeres váltogatásának jótékony egészségügyi hatásai vannak. Mai életvitelünkben gyakran túlsúlyban van a feszültség. Ez tipikus stresszreakciókhoz vezethet, pl. idegesség, fej- vagy hátfájás. A lazítási módszerek segítenek a feszültség levezetésében.

A lazítási technikákat a következőképpen lehet csoportosítani:

  • a fizikai aktivitás vagy passzivitás megkülönböztetése szempontjából:
  • aktív folyamat (pl. progresszív izomlazítás és biofeedback)
  • passzív folyamat (autogén tréning és meditáció)
  • a lazítási indukció módszere szerint:
  • a test szférájában vagy
  • a kognitív-mentális szférában végbemenő változás
  • a lazítás kiváltója szempontjából:
  • maga az ellazulni vágyó, illetve
  • egy másik személy vagy eszköz idézi elő.

A lazítás során az izmokba irányuló agyi impulzusok áramlása csökken. Az izomrostok érzékenysége, mely az izmok feszítéséért illetve lazításáért felelős, megváltozik. A lazítással értágulat jön létre, és megnő a vérnyomás. A légzés ritmusa lelassul. Az oxigénszükséglet csökken, és nő a bőr ellenállása. A páciens a gyakorlatok során és azt követően lazábbnak, nyugodtabbnak és higgadtabbnak érzi magát. Ebből a szempontból a rendszeres gyakorlásnak stresszmegelőző és stresszt megszüntető hatása is van.

A lazítási gyakorlatokkal elérhető gyógyulási, illetve javulási esély jelentős mértékben függ a stresszt kiváltó okoktól, azok arányától. A lazítás jótékony valamennyi szervet érintheti, melyeknek szabályozása az autonóm, vegetatív idegrendszeren keresztül történik, és tudatosan nem befolyásolható.

A fájdalom pl. jelentősen csökkenhet. Azok, akik régóta és rendszeresen gyakorolnak, tanúsíthatják, hogy nincs többé szükségük fájdalomcsillapítókra.

Mivel a stresszhormonok az immunrendszert negatívan befolyásolják (a stressz fogékonyabbá teszi testünket a vírusok és baktériumok iránt), a lazítás segítségével bizonyíthatóan növelhető a „ölősejtek” aránya.

A biokémia és a vegetatív reakciók befolyásolása mellett a hosszabb időn keresztül történő gyakorlás során a személyiség is megváltozhat. Az érzelmek érezhetővé válnak, visszaszorul a feszültség és az idegesség, a növekvő önbizalom a személyiség kibontakozását és a perspektívák felismerését teszi lehetővé.