Bach-virágterápia

Bach-virágterápia

A Bach virágterápia kidolgozója dr. Edward Bach angol orvos, aki az 1930-as években azzal állt elő, hogy a növények virágaiból előállított eszenciák közvetlenül képesek hatni a lelkiállapotra. Öngyógyító módszer, amelyhez 38 olyan vadon élő virág és növény esszenciáit használta fel Bach, amelyek állítása szerint segítenek megtalálni a lelki harmóniát, a megnyugvást.

A Bach-virágterápia fő jellemzői:

Rendszerében 38 virágesszencia található, melyek mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható. A szerek kiválasztásához az egyén lelki/érzelmi állapotát kell meghatározni.

Az ember nemcsak test és lélek, mindenképpen rendelkezik egy transzcendentális dimenzióval is.  A betegség a test-lélek-szellem hármassága közötti harmónia megbomlásából származik, ezért a gyógyulás lehetősége ennek a harmóniának a helyreállításával történhet, amely minden ember számára elérhető, hiszen mindenki önmagában hordozza annak lehetőségét.

Hatásmechanizmusát tekintve a homeopátiával rokon jellegű, azonban a testi tünetek helyett csak az aktuális lelkiállapotot veszi figyelembe. A gyógyítás nem a testi tünetekre irányul, sokkal inkább az emberi lélek "diszharmonikus" vagy negatív állapotaira.

Előképzettség nélkül is alkalmazható gyógymód, amely közvetlenül az ember energiarendszerére hat, nem pedig a fizikai testre.

A virágesszenciák oldat formájában kerülnek forgalomba, de esetenként találunk belőlük a homeopátiában ismert golyócskák alakjában is.

Alkalmazói szerint a Bach-virágterápia során alkalmazott eszenciák túladagolása nem lehetséges – a teljes üveg tartalmának egyszerre történő elfogyasztása esetén sem okoz panaszokat, így a Bach-virágterápia mind a felnőttek, mind a gyermekek számára biztonságos kezelési módszer.

Bach  szerint a megfelelő szer kiválasztásához valójában semmi másra nincs szükség, csupán „józan észre”, beleérző képességre oda- és megfigyelésre, valamint a virágok ismeretére.