Autogén tréning

Autogén tréning

Az autogén tréning ön-szuggesztív módszer a lazításhoz. A görög nyelvi eredetű kifejezés jelentése: önfejlesztő (auto) rendszeres gyakorlás (tréning).
Az autogén tréninget a ’30-as években Johann Heinrich Schultz (1884-1970) pszichológus és ideggyógyász professzor fejlesztette ki. Schultz eredetileg hipnózissal foglalkozott, és megállapította, hogy szuggesztió és képzelőerő által a lazítás érzése önállóan is előidézhető.

A koncentrált önlazítás auto-szuggesztív formulákon nyugszik, amelyeket a hipnózisnál is alkalmaznak. A formulák tartalmilag a melegről, súlyról, szívről, lélegzésről szólnak. („A jobb lábam egész meleg lesz…”)

Az autogén tréning segít a vegetatív idegrendszerre hatni és ezzel testi és lelki zavarokat önállóan megoldani. A lazítás által lehetőség nyílik félelmek és belső gátlások oldására. Egyéb lazító technikákkal összehasonlítva az autogén tréningnek egy erős ön-szuggesztív jellege emelhető ki. Aki az ilyenfajta „manipulációktól” elzárkózik, annak nehéz dolga lesz ezzel a módszerrel. Alternatív megoldásként nekik a progresszív izomlazítás ajánlott.

Az autogén tréning különösen a következő területeken vált be: magas vérnyomás és szívbetegségek, álmatlanság, félelmek, lelki megterhelések, izomfeszültség és tartáshibák, gyomor- és bélpanaszok, fejfájások és migrén.

Az autogén tréning alapvetően minden ember számára ajánlható – gyermekeknek is. Elmebetegségek, endogén depresszió, valamint epilepszia esetén az autogén tréningről, az összes többi lazítógyakorlattal egyetemben, le kell mondani.