Akupresszúra

Akupresszúra

Definíció
Az akupresszúra az acus: hegy, tű vagy pont; pressum: nyomás szóból származik, következésképpen az akupunktúrás pontok puszta kézzel való nyomásával történő gyógyítását jelenti.

Eredet
Az akupresszúrát a hagyományos kínai orvoslás alkalmazta először. Ez utóbbi szerint az egészség a Qi életenergia egyenletes és folyamatos áramlását jelenti. Ez csak akkor lehetséges, ha mindkét energiaforrás, a Yin és a Yang harmóniában van. Ha ez a harmónia felborul (pl. egészségtelen életmód vagy kiegyensúlyozatlan táplálkozás következtében), a diszharmónia betegségekhez vezethet.

Alkalmazás
A különböző energiák kiegyenlítése érdekében a terapeuta ingerli az ún. akupunktúrás pontokat, amelyek az ún. meridiánok mentén az egész testen eloszlanak. Ez a stimuláció nemcsak nyomással/csípéssel, hanem vízsugárral (hidro-akupresszúra) és szurkálással (akupunktúra) is elérhető. Ezzel a módszerrel plusz energiát juttathatunk az alulműködő szervhez vagy testtájhoz, illetve túlműködés esetén egy másik stimulációs technikával energiát vonhatunk el onnan, és visszafoghatjuk az adott szerv működését.