Watsu

Vízi lebegő masszázsterápia, a water shiatsu: vízi shiatsu rövidítéséből született elnevezés (lásd még Shiatsu). A Watsu születése az amerikai Harold Dull terapeuta nevéhez fűződik. Az eredetileg a zen shiatsu egyik ősatyjának, Shizuto Masunaga-nak tanítványaként gyógyító terapeuta a ’80-as évek elején fedezte fel terápiás munkájában a víz közvetítő erejét, azt a különleges dimenziót, amely a Watsu-t az ősi shiatsu gyógyászat elemeivel ötvözve különlegesen hatékony terápiává formálta.

A Watsu kezelés kb. 50-60 perc hosszú, és egy 35ºC körüli, 1,2-1,3 m mélységű medencében ideális végezni. A medencében a kezelés közben egyszerre többen is lehetnek, figyelembe véve azt, hogy a kezelés egy kb. 2-2,5 méteres körben történik. A beteg lábára egy könnyű úsztató szivacsot erősítenek, mely megkönnyíti a vízben lebegést. A Watsu kezelés során néhány lényeges információ átadásán kívül nem szükséges verbális kommunikáció, bár az élmények megbeszélésére a kezelést követően természetesen van lehetőség. A Watsu 5 éves kortól (egyedi körülmények esetén akár csecsemőkortól), az ellenjavallatok figyelembe vételével, bárkinek ajánlható.

A Watsu harmonizálja a vegetatív idegrendszert, egyensúlyba hozza a szimpatikus és paraszimpatikus működést. A vérnyomás csökken, a légzés és a pulzusszám lassul, tágulnak a perifériás erek, és erősödik az immunrendszer. A kezelés javítja az alvás minőségét, az emésztést, csökkenti a szorongást, stresszoldó hatású. Elősegíti a műtétek és összetett sérülési traumák utáni rehabilitációt. Hozzájárul a különböző mozgásszervi betegségek, többek között az ízületi gyulladás típusainak a reumatikus ízületi gyulladás gyógyulásához. Hatékony a nyaki, háti és gerincproblémák megoldásában, növeli az ízületi mozgásszabadságot, relaxálja az izomzatot, és feloldja az izomgörcsöket. Gyógyító erő a neurológiai eseteknél, többek között az agyvérzés, a gerincsérülések, a Parkinson-kór és a szklerózis multiplex megbetegedéseknél. Oldja a gyermek- és felnőttkori lelki traumákat. Gyermekeknél különösen gyógyítja a dekoncentrációs zavarokat és a hiperaktív viselkedési zavart.

Hazánk a watsu elterjedése szempontjából különleges adottságokkal rendelkezik, elterjedését nagy hagyományokkal rendelkező fürdőkultúránk, nagyszámú termálvizes medencénk segíti.