Tuina-masszázs (tuina anmo)

Tuina-masszázs (tuina anmo)

Definíció
A hagyományos kínai orvoslásban alkalmazott masszázstechnika. A tuina anmo különféle masszázstechnikákból tevődik össze. A „tui” szó annyit jelent, mint simogatni, dörzsölni vagy tolni, a „na” jelentése megfogni, megcsípni, meghúzgálni, az „an” pedig annyit jelent, mint ujjakkal, hüvelykujjakkal vagy az egész kézzel nyomkodni. A „mo” gyengéd simogatást és dörzsölést jelent.

A tuina masszázs története éppoly régre nyúlik vissza, mint a hagyományos kínai orvoslás és az akupunktúra. A meridián- és az akupunktúra rendszer mentén bizonyos pontokat különböző mértékben ingerelnek.

A tuina-kezelés során kb. 300 különböző fogástechnikát alkalmaznak, melyek nemcsak az izomzat, a szalagok és inak lazítására szolgálnak, hanem az akupunktúrás pontok (akupresszúra) masszírozása révén energiablokádokat is feloldanak (Qi-áramlás). Az először gyengédebb, majd egyre durvább kezelés során a felső bőrrétegeket és a bőr alatti zsírszövetet egymáshoz képest elmozdítják. A kezelést hagyományos formában ruhán keresztül végzik.

A tuina-masszázs különösen eredményes fej- és hátfájás esetén, ideges állapotban, alvászavarok illetve „kiégés-szindróma” (burnout) esetén.