Tibeti masszázs (Ku Nye)

Tibeti masszázs (Ku Nye)

A hagyományos tibeti masszázst Ku Nye-nek (Ku: olaj(at alkalmazni); Nye: nyomni) hívják származási helyén. Az egyik legősibb masszázsfajta, mintegy 4000 évvel ezelőtt tibeti szerzetesek fejlesztették ki. A módszer lényege, hogy a kezelés során a masszőr a test energiavezetékein (meridiánokon) halad végig, a lábtól a fejig, mindig az energiaáramlással és forgással megegyező irányban, de nem akupresszúrát, hanem egy speciális technikát alkalmaz.

A masszázs nem merül ki az izmok gyúrásában, sokkal inkább egy teljes energetikai kezelés. A masszázst követően egy tisztító kezelést (ChiPa) is kap a vendég, amely az alkalmazott olajok felszívását/felitatását szolgálja különböző porok segítségével.
A masszázshoz vajat, szezámolajat, olivaolajat és szantálfaolajat használnak masszázsolajként.

Az ún. tibeti mézes masszázs esetében a testet természetes virágmézzel kenik be a masszázshoz. A mézbe illóolajakat (narancs-, citrom- eukaliptusz-, levendula-, grapefuit-, pomelo-olaj, stb.) kevernek. A méz magas cukor, enzim, vitamin, ásványi anyag és propolisz tartalma felszívódik a bőrön át, ez pedig a szennyeződéseket a felszínre hozza. Ezt a masszázst – méregtelenítő hatásának köszönhetően – sokszor cellulitis (narancsbőr) kezelésére ajánlják. Egyes helyeken iszapkezelés, cellulitis-masszázs kiegészítő kezeléseként alkalmazzák.

Mivel a mézes masszázs igen fájdalmas, egyes betegségek esetében ellenjavallt. (pl. visszértágulat, allergia, asztma, daganatos betegségek, pajzsmirigy működési zavarok, néhány bőrbetegség, AIDS).