Thai-masszázs

Thai-masszázs

Definíció
A hagyományos thai-masszázs (melyet Thaiföldön „nuad”-ként ismernek) eredete az indiai ayurveda- és jóga tanításokban rejlik, de a hagyományos kínai orvoslás tanai is hatással voltak kialakulására. A technikákat már a Krisztus előtti 3. évszázadtól kezdve generációkon keresztül adták mindig tovább.

A köznyelvben elterjedt „thai-masszázs” kifejezés ellenére itt egy komplex kezelésről van szó, és nem pedig egy nyugati értelemben vett „anatómiai” masszázsról. A hagyományos thai-masszázs az ún. teljességre törekvő (holisztikus) gyógymódok közé tartozik, és abból indul ki, hogy a testben energia pályák (meridiánok) futnak (lásd Akupunktúra, Akupresszúra). A kezelés során a meridiánokon elhelyezkedő pontokat érintik, és ezeken keresztül az életenergia (Qi) befolyásolható.

A masszázs lényeges elemei a következők: akupresszúra-, tágítási, kopogó- és nyújtótechnika, reflexzóna masszázs, jóga elemek és „háton járás”. Ezen kívül a kezelés még kiegészíthető forró gyógynövényes borogatásokkal is.

A hagyományos thai-masszázsnál nem az izmok ellazítása áll az előtérben, hanem a meridiánokra hatás, annak érdekében, hogy az energiaáramlást harmonikus egyensúlyba hozzák (Yin és Yang kiegyenlítése), és megerősítsék. Mint a többi távol-keleti gyógyítási koncepció, úgy a thai-masszázs is elsősorban az egészség megőrzésére, a prevencióra irányul.

A mindig egy-egy pontra irányul és pl. hüvelykujj- és hüvelykujjpárna nyomással, karral, könyökkel, lábbal, térddel vagy a lábfejjel történik. A kezelés a földön zajlik. A masszázs során a vendég kulturális-vallási okokból fel van öltözve. Egy „ülés” alatt Thaiföldön mindig az egész testre kiterjedő kezelést értik, és rendszerint 1-2,5 órán keresztül tart.

Európai ember számára már maga a kezelés időtartama önmagában is lelki nyugalmat, ellazulást eredményez. Sok nyújtógyakorlat megegyezik a hatha-jóga (lásd még Jóga címszó alatt) elemeivel.