Shiatsu

Definíció
A shiatsu egy japán kezelési módszer, melynek eredeti a hagyományos kínai orvoslásban keresendő. Két szóból tevődik össze: shi: ujj és atsu: nyomás, tehát szó szerint lefordítva „ujjnyomást” jelent.

A XX. század elején Tamai Tempaka japán orvos kibővítette a hagyomány útján továbbadott tapasztalatokat az emberi anatómia és fiziológia nyugati ismereteivel. 1964-ben a japán kormány hivatalosan is terápiaként ismerte el a shiatsu-t, mint a hagyományos módszertől eltérő gyógymódot.

A shiatsu-nak különféle irányzatai alakultak ki. A legismertebbek a Tokujiro Namikoshi és Shizuto Masunaga féle változatok. Európában, illetve német nyelvterületen a shiatsu az 1970-es években vált ismertté Wataru Ohashi révén, aki az eljárást tanfolyamokon és könyvekből tette elérhetővé a széles nyilvánosság számára (zen-shiatsu).

A shiatsu az akupunktúra és az akupresszúra ismeretein alapul. E hagyományos tapasztalati tudás szerint minden élet alapja az életenergia (Qi) áramlása. A Qi (japánul: ki) az emberi testben meghatározott pályákon, a meridiánok mentén folyik. Ha ez az energia akadálytalanul és folyamatosan áramlik, akkor jól érzi magát az ember, azaz egészséges, ha viszont blokkolt, akkor jelentkeznek a „tünetek” és végső soron a betegségek. A terápia során kézzel, hüvelykujjal, könyökkel, térddel illetve egész testtel dolgoznak. A hagyományos masszázstól eltérően a terapeuták itt nem használnak izomerőt, hanem a saját testük nehézségi erejét használják ki.

A kezelés során a beteg rendszerint a földön fekszik. Az orvos a meridiánok mentén különféle feszültségi állapotokat érzékel: túl sok Qi-t (Jitsu) vagy túl keveset (Kyo). A kezelő testsúlyának a meridián pontokra gyakorolt nyomásával állítja helyre a Qi egyensúlyát.

Minden egyes pontot öt másodperc illetve két perc közötti időtartamig „nyom”. Egy kezelés időtartama kb. fél óra, és néhány naponta meg kell ismételni.
A nyomáspontok izgatása állítólag boldogság hormonokat (szerotonin) és fájdalomcsillapító anyagokat szabadít fel, mely által a testi és lelki feszültségek feloldódhatnak.

A kezelés célja a betegségek lehetséges okainak első jeleit gyógyítani, hogy ne fejlődhessen ki. Ide tartoznak a feszültség, az idegesség és a krónikus fáradtság. A shiatsu alkalmazásra kerülhet azonban hát- és fejfájás esetén, menstruáció előtti tünetek, emésztési problémák, légúti- és szív- és vérkeringési betegségek esetén is. Súlyos betegségek esetén vagy már beteg szervek, izmok és csontok esetén nem jelent segítséget.