Reflexzóna masszázs, talpmasszázs

Reflexzóna masszázs, talpmasszázs

Definíció
Bizonyos bőrterületek nyomással történő masszírozása, és különösen a talpon, a kézen és a fülön lévő bizonyos pontokra gyakorolt nyomás idegingereken (reflexeken) keresztül befolyásolja a belső szervek és a szervezet egészének működését.

1893-ban az angol neurológus Henry Head felfedezte, hogy a beteg szervek az ideg- és vérpályákon keresztül bizonyos bőrterületeken változásokat hoznak létre. A róla elnevezett Head féle zónák a szerv betegsége esetében fájdalmasabbak, mint a többi zóna. Az idegek, melyek a Head féle zónákat a szervekkel összekötik, a gerincvelőnek mindig ugyanabból a szakaszából erednek.

A manapság széles körben elterjedt reflexzóna masszázs kiindulópontja dr. William H. Fitzgerald amerikai fül-orr-gégész munkássága, aki a „meridiánok” iránt érdeklődött, és erre alapozva fejlesztett ki egy zónaterápiát (kb. 1913-ban). A ’30-as években aztán az amerikai fiziológus Eunice Ingham, Fitzgeraldra alapozva, elterjesztette az általa elnevezett „talpmasszázst”. Az Eunice Ingham féle módszert napjainkban reflex zóna terápiának is nevezik, és az alternatív gyógymódok körében az egyik legnépszerűbb.

A kezelés során a beteg általában háton fekszik. Az orvos megnézi a lábakat, és végigtapogatja. Ezután megmasszírozza a lábakat, elsősorban a terhelt reflexzónákat. A reflexzóna masszázs jellemzője a mély, húzó fogások, melyek esetenként igen fájdalmasak is lehetnek. A bőr ingerlésével az orvos – az elképzelés szerint – a szerveket ellátó idegeket stimulálja, és ezáltal a szervműködés ingerlése érhető el. Ha ugyanis a masszázs során a reflexpontokon a nyomásra fájdalom lép fel, akkor ez a vele összeköttetésben álló szerv zavarára enged következtetni. A masszírozás ezeken a fájdalmas helyeken hozzájárulhat a szervi vagy működési zavarok megszüntetéséhez. Állítólag pszichoszomatikus problémák kezelésére is alkalmas ez a speciális masszázs. A kezelés első alkalommal maximum 60 percig tart, a további kezelések rövidebb időt vesznek igénybe.

Működési zavarok kezelésére a Head féle zónákon alapuló reflexzóna masszázs a diagnózis felállítását és megfelelő orvosi és pszichológiai módszer kiválasztását követően ajánlott. A talpmasszázs nem javasolt terhesség esetén, fertőző, illetve lázas betegeknél, kólikás panaszoknál és a lábon lévő helyi fertőzések, nyirokkeringési zavar esetében. Állítólagos fájdalomcsillapító hatása kérdéses. A fájdalmas talpzónák nyomása egy ingerületet vált ki, amely a szervezet más helyén okozhat fájdalomérzetet.