Olaj masszázs

Olaj masszázs

Definíció
Ayurvedikus masszázs, melynél a felhasználásra kerülő olajnak különös jelentősége van a test energiáinak harmonizálásában.

„A naponta történő olajozás erősíti a testet, megszabadítja a Vata zavaroktól és ellenállóbbá teszi a terhelésekkel és mozgással szemben. A bőr kellemes tapintású lesz, a testnek jó megjelenést ad, növekszik az erő és a szépség és az életkornak sincs akkora hatalma…” – ahogy ez az Ayurveda forrásaiban olvasható. Az olajozás tehát sokkal többet jelent, mint a bőrnek egy finom, selymes védőréteggel történő bekenése.

Az olaj behatol a szövetekbe, és ott tisztító, tápláló és erősítő hatást fejti ki. Minél tovább tart egy masszázs, annál mélyebb szövetrétegeket lehet elérni. A taila - az olaj szanszkrit megfelelője – eredetileg csak szezámolajat jelentett, ezzel is kiemelve a szezámolaj rendkívüli jelentőségét. Az olajok ugyanis nem egyformák, azokat is megkülönböztetjük tulajdonságaik alapján. Vannak közöttük pl. olyanok, amelyek inkább meleg hatást, míg mások inkább hideg hatást váltanak ki. Ennek alapján a szezámolaj a meleg hatású olajok közé tartozik, és különösen finomnak számít. Ez a finomság teszi lehetővé a legkisebb testcsatornákba, az ún. srotak-ba történő mély behatolást, mely a szövetekhez, illetve a szövetekből történő anyagszállítást szolgálja. Ha a srota-k eltömődnek, az energiaáramlásban zavarok léphetnek fel. Ugyanis az Ayurveda szerint a testenergiák is ezen a pályán keresztül haladnak.

Kiegészítő meleg alkalmazása fokozza az anyagcsere folyamatot, és serkenti a vérkeringést. A meleg hatású szezámolajat előnyben részesítik a vata- és kapha-dosha esetében, míg a hideg hatású napraforgóolajat pitta-dosha dominancia esetén alkalmazzák (Lásd még Ayurveda).

Ezen folyamatok elősegítése és gyorsítása érdekében ajánlottak a speciális kiegészítő izzasztóeljárások, az ún. svedana kezelések.

A keleti egészségkoncepciók hangsúlyozzák a szabadon áramló energiákat és az érzékeléssel való törődést. Az érzések és érzelmek nem választhatók el egymástól. A nyugati világban sokan szenvednek „érintéshiányban.” „Krónikus bőr éhség”– így hívják ezt az új kórképet. Ezért a masszázs a „krónikus bőr éhségben” szenvedőknél a legfontosabb kezelések közé sorolható.