Nyirokmasszázs

Nyirokmasszázs

A nyirokérrendszernek döntő szerepe van a szövetek folyadékkal történő ellátásában. A mintegy 800 „szűrőállomás” (nyirokcsomó) segítségével történik az áthaladó nyirok tisztítása. Baktériumokat, anyagcsere termékeket és káros anyagokat fognak fel, és semmisítenek meg az ún. falósejtek, mielőtt a nyirok a vérkeringésbe bekerülne. Ily módon a nyirokrendszer levezeti a folyadékot a szövetből, és átvezeti a vérkeringésbe.

A manuális nyirokmasszázs, egyszerűen kifejezve egy akadályelhárítási terápia, amelyet alkalmazva enyhe, körkörös mozdulatokkal és simításokkal a felduzzadt folyadéknál (ödéma) elősegítik a nyiroklefolyást, és javítják a vénás vérvisszaáramlást. A szövet enyhe masszírozása révén a szövetben felgyülemlett folyadék visszakerül a véráramba, és így a veséken keresztül kiválasztódhat, vagyis az akadályelhárítás következtében egy víztelenítés jön létre. A nyirokmasszázs során az ujjhegyekkel végzett enyhe, körkörös mozdulatok különböznek a klasszikus masszázs erős fogásaitól.

Az ödémák kialakulását okozhatják gyulladások, műtétek (nyirokcsomók eltávolítása), sugárkezelés és tumor (rosszindulatú daganat) is. Előfordulhat vénagyengeség is, melynél a túl sok nyirok kilép a nyirokedényből, és a vénákból túl kevés nyirok kerül vissza.

A nyirokmasszázs első szakasza kb. egy hónapig tart, melynek során naponta 1-2-szer végzik el a kezelést. A kezelés eredményeinek megtartásához heti 2-3 további kezelés szükséges.

Akadályelhárítási eljárások segítségével (pl. borogatások, gumiharisnyák) a szövetekben felgyülemlett folyadék eltávolításában jelentős javulás érhető el. A nyirokmasszázs semmiképpen sem alkalmazható trombózis esetén, szívbetegségekben szenvedőknél és a nyirokcsomó rákos megbetegedése esetén.