Masszázs

Masszázs

Definíció
A masszás a mechanoterápiák közé sorolandó, az elnevezés görög eredetű: massein annyit jelent, mint gyúrni. 

Különbséget kell tenni keleti és nyugati masszázstechnikák között, hiszen a kétféle technika másként közelít az emberi szervezet gyógyításához, és ennek következtében módszereiben eltér. A keleti masszázstechnikák a holisztikus szemléletet követik, és azon elgondoláson alapulnak, hogy testünk egészsége attól függ, hogy a benne lévő energia mennyire tud keringeni, áramlani. A keleti masszázsok célja tehát az, hogy az energia szabad áramlását, így az egész test egészséges működését helyreállítsák. Feszült izmaink például gátolják az energia áramlását. Ezzel szemben a nyugati masszástechnikák a mozgásszervek (izmainak, inainak, csontjainak, ízületeinek) működését állítják helyre (Pl. a klasszikus masszázs (gyógymasszázs), vagy a svéd masszázs). Az alábbiakban a klasszikus, vagy gyógymasszázs jellemzőit ismertetjük, a keleti masszázstechnikák külön szócikkekben szerepelnek.

Eredet
Már az ókorban is alkalmazták a klasszikus masszázst az atléták sportteljesítményének javítása érdekében. De nem csak a görögöknél, hanem az egyiptomiaknál, a perzsáknál, a rómaiaknál, a japánoknál és a kínaiaknál is gyógyító eljárásként ismerték és alkalmazták a masszázst. A középkorban a masszázs jelentősége az egyházak testiséget ellenző hozzáállása eredményeképpen háttérbe szorult. Napjainkban tudományos kutatások révén fedezték fel újra a masszázs jótékony egészségügyi hatásait.

A klasszikus masszázs elsősorban fájdalmas izomhúzódások és felkeményedések (csomók) kezelésére szolgál. De fejfájás, idegesség vagy kimerültség esetén is jót tesznek a különféle masszázsok.

A klasszikus masszázsnál különböző manuális technikákat alkalmaznak, melyek a különböző erősségű érintési ingerek révén különféle hatást gyakorolnak a bőrre, az irhára és az izomzatra. Az enyhe masszírozás a nyiroknedveket visszavezeti a vénás véráramba (lásd nyirokmasszázs), a gyúrás megnyújtja és ellazítja az izomrostokat, az ide-oda dörzsölés segíti a vérellátást, a kopogtatás a vérellátás mellett az izomfeszességet is növeli, és a vibrációs technika csillapítja a fájdalmakat és ellazít.

Hormonális hatását tekintve a masszázs elősegíti a „boldogság hormonok” (szerotonin) termelődését.

Egy másik elmélet szerint az idegpályák szerteágazó hálóján keresztül az ingerek az egész testben továbbítódnak, még a belső szervekhez is. Minden szervnek megvan a hozzárendelt reflexzónája a bőrön, és így a megfelelő terület masszírozása a vérellátást nem csak a bőrben, hanem a hozzárendelt szervben is elősegíti (lásd Reflexzóna masszázs). Az ún. Head féle zónák a bőr és a belső szervek közötti összeköttetések, a kötőszöveti masszázs alapjául szolgálnak. A lábreflex-zónák tudományosan nem bizonyítottak.

A masszázs során emellett a test és a lélek együttműködése is érezhető, mert az nem csak a testre gyakorolt mechanikus hatást vált ki, hanem az érintés egy láthatatlan energiát is közvetít. Sok embernek nincs elegendő fizikai és lelki kontaktusa, ők ezért a simogatást különösen jólesőnek érzik a test és a lélek számára. Az ötmillió idegvégződés, mely egy négyzetméter bőrfelület alatt helyezkedik el, továbbítja az érintés (simogatás) enyhe nyomását az agyba, ami egy adag endorphin-nal (hangulat felderítő hormon) és a szexuális hormonnal (oxytocin) boldogít bennünket.

A pozitív hatások csak a masszázs kúraszerű alkalmazásával érhetők el. Egy kúrához 6-10 masszázs ajánlott, hetenkénti 2-3 alkalommal.

A klasszikus masszázs kedvező hatása számos panasz esetében bizonyított, és tudományosan elismert izomhúzódások és -felkeményedések, hegképződés esetén, nyirokpangásnál, valamint vérellátási zavarok esetében. A masszázs hangulatjavító hatása révén javítja a közérzetet is.

Ellenjavallt a masszázs többek között friss sérülések, trombózis, érelmeszesedés, jó- vagy rosszindulatú daganatok esetében.

A mindenkori kultúra hatására a világon a klasszikus masszázs mellett a legkülönbözőbb masszázs stílusok fejlődtek ki, mint például az aromamasszázs, a reflexzóna masszázs (talpmasszázs), a nyirokmasszázs, az olajmasszázs, a reiki, a tao meridián-masszázs, a thai-masszázs, a tibeti masszázs, a tuina-masszázs, a shiatsu stb.