Köpölyözés

Köpölyözés

Definíció
Köpölyöző üvegekkel történő kezelést már 3000 évvel ezelőtt is végeztek Mezopotámiában. Európában a középkorban a „véres köpölyözés” már egy kissé kiment a divatból, a vérzés nélküli ellenben igen népszerű volt.

A véres köpölyözés során a bőrt az érintett helyen kereszt alakban megkarcolják. A köpölyöző üvegek felhelyezésekor a szívó hatás következtében megtelnek vérrel. 10 perc alatt mintegy 300 ml vér kiengedésére nyílik lehetőség. A kezelés fájdalmas.

A vérzés nélküli köpölyözés során az ember hátára 6-10 köpölyöző üveget helyeznek fel. A köpölyöző üvegeknél vákuumot képeznek egy benzinnel átitatott vattacsomó meggyújtásával. A szívó hatás a bőrön kitágítja a finom véredényeket. Kék foltok keletkeznek.

Ez a módszer segíthet vérkeringési zavarok, izomfájdalmak és izomfeszesség, hátfájás, krónikus fejfájás, de asztma és tuberkulózis esetén is.
A köpölyöző masszázsnál a bőrt olajjal kenik be, és azon a helyen néhány percig egy kis köpölyöző üveget tologatnak vákuummal. Vérömleny képződik.

A véres köpölyözés a fájdalom és a fertőzésveszély miatt nem ajánlott. A vérzés nélküli köpölyözés pl. Hildegard von Bingen tanai szerint ajánlott. A kevésbé intenzív ingerlési módszerek, mint pl. a masszázs azonban inkább előnyben részesíthetők a köpölyözéssel szemben.

Vesebetegség esetén, csigolyáknál és vérzésre való hajlam esetén a köpölyözés nem alkalmazható.