Kefemasszázs (száraz kefemasszázs)

Kefemasszázs (száraz kefemasszázs)

Definíció
Egy kefe segítségével történik a test masszírozása. Fontos, hogy a masszírozó mozdulatokat mindig a test jobb oldalán körkörös mozdulatokkal indítják – a szív felé. Először a lábakat kell megmasszírozni a kefével, hosszanti mozdulatokkal, először a belső felén, majd kívül, a vádlitól felfelé. Ugyanez érvényes a karokra is: jobb oldalon kezdeni és hosszanti irányban a kézfejtől a váll felé kell masszírozni a kart a kefével; először kívül, majd belül. Ugyanezt kell megismételni a bal karon is. A mellkast felülről lefelé, a borda vonalában a mellcsont irányába kell masszírozni a kefével. Végül következik a has masszírozása: ennél a kefe az óramutató járásával megegyező irányban körözzön a köldök körül. Körkörös mozdulatokkal kell a kis felületeket, mint a tenyér vagy a talp, masszírozni.

Hogy mennyire legyen durva a kefe, az a bőr egyéni érzékenységétől függ. A testnek szárazon történő masszírozásához legalkalmasabbak a természetes sörtéjű kefék, de a luffa szivacsok vagy a természetes durva rostszövetekből (pl. kender vagy szizál) készült masszázstermékek vagy a durvább frottírkesztyűk is megfelelnek a célnak. Utána egy beolajozás vagy krémezés növeli a jó közérzetet.

A kefemasszázs serkenti a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, és élénkítően hat a szervezetre, de bőrradírozó hatása is van. A kefével történő masszírozás nyugtatóan hat a vegetatív idegrendszerre.