Bio-dinamika

Bio-dinamika

Definíció
A pszichoterápia és a masszázs elemeit vegyítő alternatív gyógymód, amelyet pszichoszomatikus tünetek tesznek indokolttá. A biodinamikát (a biodinamikus masszázst) Gerda Boyesen (1922-2005) norvég fizioterapeuta alkalmazta először. Alapját az általa felfedezett „belső páncél” képezi, mely a természetes bélmozgásokat lassítja.

Abból az elképzelésből indul ki, hogy a negatív érzések és érzelmek káros anyagokat hagynak maguk után, melyeket a beleken keresztül ki kell választani. Ezért a bélmozgások - Boyesen ezeket pszicho-perisztaltikának nevezi - megfigyelése és ellenőrzése - a kezelések során fontos szerepet játszik.

Az elmélet szerint a belek nem csak a táplálékot, hanem érzéseket is megemésztenek. Ha a belek az emocionális anyagcseretermékeket már nem tudják kiválasztani, akkor megbetegszik az ember. A masszázs megszabadítja az embert emocionális élményeitől és szűkületeitől (belső páncél megszüntetése), melynek eredményeképpen egy szabad személyiség jön létre. Gerda Boyesen szerint az emóciók és érzések csak akkor dolgozhatók fel, ha azok megnyilvánulhatnak és megmutathatják magukat (levegőt leereszteni) A pangások a sztetoszkóppal hallható emésztési zörejekről ismerhetők fel.

Ismert, hogy pl. a stressz kihatással van a belek működésére, ami gyakran egy megváltozott emésztésben mutatkozik meg. Az viszont, hogy a zörejek fajtája az ember pszichikai állapotától függ, tudományosan még nem bizonyított.