Kneipp-kúra

Kneipp-kúra

Definíció
A Kneipp-kúra kitalálója Sebastian Kneipp (1821-1897) lelkész, aki egy olyan átfogó gyógymódot dolgozott ki, amely Kneipp féle terápiaként vált ismertté, és a mai természetgyógyászat alapját képezi. Kneipp-kúraként ma a wellness-létesítményekben többnyire a taposó fürdőt és a váltófürdőt, illetve váltó leöntést kínálják. 

A taposó fürdő során a páciens aktívan lépdel a különböző hőmérsékletű lábfürdőkben. Először 38-42 °C fokos vízben lépked egy-két percig, majd hideg, 10-16 °C fokos lábfürdőben 15-30 másodpercig. A ciklust 6-10 alkalommal megismétli, úgy, hogy a kezelést a hideg lábfürdővel fejezze be. Jótékonyan hat fejfájás, migrén, vérkeringési problémák (hideg láb), illetve kezdeti stádiumban lévő visszerek esetében, emellett javítja a bokaszalagok és lábízületek állapotát, és jól használható a lábat és az alsó végtagot ért sérülések kezelésére is.

A váltófürdő esetében szintén a váltakozó hideg- és melegvíz testre gyakorolt hatását használják ki. A kétféle kezelés között az a különbség, hogy míg a taposófürdő esetén a vendégnek aktívan lépegetnie kell az eltérő hőmérsékletű fürdőkben, a váltófürdő esetén a vendég kényelmesen ül, miközben váltakozva hideg és meleg vízsugarat folyatnak a lábfürdőbe. Hasonló eljárást alkalmaznak a csuklón és a kézen is. A kezelés erősíti az immunrendszert, javítja a vérkeringést, az anyagcserét, és fiatalító hatású.

A Kneipp féle terápia ugyanakkor egy mindenre kiterjedő gyógymód, mely öt részből áll:

  • vízterápia (lásd Hidroterápia)
  • növények alkalmazása (lásd a Szénafürdő címszó alatt is)
  • mozgásterápia
  • táplálkozásterápia és
  • rendterápia (lélekgyógyítás).