Qi-gong

Definíció
A Qi-gong (ejtsd: tsi gung) a hagyományos kínai orvoslás légzés-, illetve meditációs terápiája. A Qi jelentése hatás (életenergia), a Gong jelentése pedig gyakorlás és munka.

A Qi-gong eredete a 3000 éves kínai filozófiában és gyógyításban keresendő. A Qi-gong gyakorlatokat Huoa-Tuo (112-207) kínai orvos fejlesztette ki. Az általa kifejlesztett Öt Állat gyakorlatsorozatból alakult ki a mai Qi-gong és t’ai chi is.

A Qi-gong meditációs, mozgás- és légzéstechnika, mely szabályozza a vegetatív idegrendszert, és segítséget jelent működési zavarok ellen.
Létezik egy „kemény” és egy „nyugodt” módszer. A „kemény” azt jelenti, hogy a kozmikus energia rendkívül nagy erőt eredményez, mely a testet „a dárda hegyénél erősebbé, a kéz élét pedig a kőnél keményebbé teszi”.

A „nyugodt” Qi népszerűbb. A finom gyakorlatok elegendők a Qi gyógyító hatásának aktiválásához. A gyakorlatok lassúak és nyugodtak, könnyen megtanulhatók, és nem igényelnek sok helyet. Napi 10-15 perces tréning elegendő. A gyakorlatok végzésével a betegségek megelőzhetők, illetve a panaszok enyhíthetők. A rendszeres napi gyakorlás ezen kívül erősíti a koncentráló képességet és gondoskodik a belső nyugalomról. A Qi-gong-ot gyakran alkalmazzák az akupunktúra kiegészítéseként. Számos betegség, panasz és érzelmi zavar esetén is kiegészítő módszerként alkalmazható.