Polaritás terápia

Polaritás terápia

A Polaritás-terápia kidolgozása dr. Randolph Stone nevéhez fűződik. Ennek a "régi-új" gyógymódnak az a célja, hogy az életenergia szabad áramlását elősegítve, a testi-lelki bajokat, fájdalmakat megszüntesse.

Stone az USA-ban telepedett le, de harminc évig élt Indiában is. Úgy érezte, hogy a nyugati orvoslásból hiányzik még valami. Miután Indiában megismerkedett a csakrákkal és az elemek tanával, kidolgozta az ember "energetikai anatómiáját", közben alaposan tanulmányozta az osteopátiát és a kiropraktikát és a természetgyógyászat nyújtotta lehetőségeket, végül pedig megalkotta a polaritás-terápiát. Stone szerint szervezetünk egyes részei között folyamatos elektromágneses áramlás van. Egyes testrészeink pozitív, illetve negatív pólusúak. Fejünk, felsőtestünk és jobb oldalunk pozitív töltésű, míg lábaink, altestünk, illetve bal oldalunk negatív. Középső részünk pedig semleges. Amikor a pólusok között életenergiánk szabadon áramlik, egészségesek vagyunk. Amikor viszont elakad, megbetegszünk.

A polaritás-terapeuta az energiablokkok feloldását többféle módszerrel igyekszik feloldani: ajurvédikus eljárásokkal, energiakapuk összekötésével és reflexterápiával. Ezek mellett masszázst (érintés, ringatás, mély nyomás), nyújtógyakorlatokat is alkalmaznak, és energiakiegyenlítő táplálkozást javasolnak. A kezelés közben a terapeuta egyébként célirányos kérdésekkel, a beteggel beszélgetve közösen igyekszik kideríteni a panasz, illetve a baj kiváltó okát. S ha ez sikerül, az már felér fél gyógyulással, hiszen az energiablokk oldódik. A kezeléssorozat nyomán pedig teljesen "felolvad", és az energia ismét akadálytalanul áramlik, a beteg pedig meggyógyul.

A polaritás-terápia klasszikus értelemben nem nevezhető pszichoterápiának, ugyanakkor az energia-harmonizálás közben a terapeuta igyekszik megerősíteni a paciens önmagába vetett hitét. Megpróbálja elvezetni igazi énjéhez, mély felismeréseihez, amelyek meggyőzhetik arról, hogy mit kell tennie gyógyulása érdekében. Támogatja abban, hogy bátran bízzon gondolataiban, intuícióiban. Vallja, hogy minden gyógyerő bennünk van, magunkban hordozzuk.