Öt tibeti - jógagyakorlat

Öt tibeti - jógagyakorlat

Definíció
Az Öt tibeti ötféle, aránylag egyszerű tornagyakorlatot takar, amelyeket Peter Kelder 1939-ben tett közzé először a The eye of revelation című (magyarul a Fiatalság forrása címmel megjelent) művében. Állítása szerint már 2500 évvel ezelőtt a Himalája magasan fekvő völgyeiben szerzetesek ezekkel a gyakorlatokkal tartották magukat egészségesen és fitten.

A gyakorlatok végzése nyugalmat és koncentrációt eredményez, és a fiatalság forrásának tartják. Napi 20-30 percet kell az Öt tibeti-re szánni, és heti egynél többször kihagyni nem ajánlott a megfelelő hatás érdekében. Mind az öt gyakorlatot naponta – reggel vagy este - 21-szer kell elismételni. Egy hatodik, hasi légzőgyakorlat háromszori elismétléssel a szexuális energia fokozására szolgál. A gyakorlatok után javasolt langyos fürdőt venni.

Az Öt tibeti a tisztítást és revitalizációt szolgálja, mindenekelőtt a csakrák és meridián energiák „karbantartását”. Az agyi- és gerincvelő-folyadék áramlási sebessége megnő, és ezáltal számos zavar megszüntethető.
Valamennyi lazító gyakorlat az egész testet és a lelket is pozitívan befolyásolja. A gyakorlatokat képzett gyógytornászok irányítása mellett célszerű – legalább az első alkalommal - elvégezni.