Öt elem

Öt elem

Definíció
Az „Öt Elem” tudománya képezi az Ayurveda természetfilozófiai alapját és a hagyományos kínai orvoslásban is főszerepet játszik.

Energetikailag létfontosságú alapelemek

  • Az ayurveda-ban: föld, víz, tűz, levegő, tér/éter
  • A hagyományos kínai orvoslásban: föld, víz, tűz, fa, fém

Az indiai tudomány szerint nem csak a külvilág tevődik össze ebből az öt nagy elemből (föld, víz, tűz, levegő, tér/éter), hanem az emberi szervezet is.
Az öt elemhez ezen kívül az érzékelést is hozzárendelik: a föld elemhez a szaglást, a víz elemhez az ízlelést, a tűz elemhez a látást, a levegő elemhez a tapintást és az éter elemhez a hallást. Az elemekhez egyéb jelentartalmat is hordoznak: pl. személyi tulajdonságok, szervek, színek, évszakok, éghajlatok, számok és élőlények.

Az ayurveda tanítása szerint az élő szervezetben az Öt Elem három kombinációban, az ún. dosha-kban kapcsolódik össze, amelyekből hármat ismer: a vata, a pitta és a kapha dosha-t. A dosha-k az anyagban – és az emberekben is - eltérő arányban vannak jelen, megteremtve ezzel az egyéni „karakterjegyeket”, tulajdonságokat.

Azonban mint minden anyagban, főleg – ha a működésben zavar keletkezik – egyes elemek túlsúlyba kerülhetnek az emberi szervezetben is. (Pl. a csapvíz ugyan túlnyomó részt vízből áll, de megtalálható benne a másik négy elem is). A dietetikában és a gyógyászatban ezért ezt a túlsúlyt megkísérlik kompenzálni, azaz az ellentétes tulajdonságokat felerősíteni (pl. ha valaki száraz és hideg bőrre panaszkodik, akkor meleg olajjal kezelik).