Jóga

Definíció
A jóga az ayurvédikus egészségmegőrzés egy eszköze, a szanszkrit yui igéből származik és jelentése többek között kötni, egyesíteni, koncentrálni, alkalmazni. A jóga a test (a véges én) és a szellem (a végtelen én) minden erejének egyesítése és irányítása az egyetemes Isten felé, a test és a szellem közötti harmónia megteremtése útján. Gyakorlati módszer és filozófia egyben, mely utat kínál az embernek a belső szabadság megélésére és a megelégedésre, egy soha nem tapasztalt egyensúly és a tökéletes boldogság (Nirvana) elérésére. 

A cél ezért az, hogy az energiaáramlást a test különböző részeibe irányítsuk. Ezzel lehet előkészíteni a testet a meditációra, ami a jóga útján az utolsó lépés, mert ez az eszköze a Nirvana elérésének.  Ennek érdekében a lelki folyamatokat nyugalomba kell hozni, hogy ezáltal saját lényünkre és a világ lényegére figyelhessünk, és a létet olyannak ismerjük meg, amilyen az valójában. A népszerű, tavas hasonlattal élve: amíg hullámzik a víz felszíne, addig nem látunk le a mélybe. A rálátás a lényegre (mélybe) csak akkor nyílik meg, amikor a hullámok (tudatáramlások) lecsillapodnak. 

Eredet
A jóga eredete az ókori Indiába nyúlik vissza a Kr. e. 3000 – 1800 közötti időszakra. Az első írásos feljegyzések a Kr.e. 1000 és 600 közötti időből származnak. A jóga ezután a Himaláján keresztül terjedt át Kínába. A jóga történetében négy korszakot különböztetünk meg: 1. Védikus kor (forrásai a brahmanizmus szent könyvei, a védák, gyakorlatilag a mai hinduizmus alapjait fektetik le) 2. Preklasszikus kor (forrásai az Upanishad-ok) 3. Klasszikus kor (forrása a Patanjali féle Bhagavad-gita) és végül 4. Poszt-klasszikus kor (ami a jelen valóságra való koncentrálás hirdeti a múlt vagy a jövő felé fordulás helyett. 

A jóga legjelentősebb forrásai és az ún. Yoga-szútrák (vezérvonalak). Ez utóbbi alkotja a jóga filozófiai alapját, és hatással volt valamennyi jóga irányzatra. Bölcs megállapításai röviden és lényeglátóan foglalják össze a jóga ismérveit és látásmódját, és az igazságkeresők számára szakszerű útmutatóként szolgálnak a gyakorlatokhoz.

A jóga nyugati világban való elterjedése nagyrészt Maharishi Mahest-nek és Swami Sivananda joginak köszönhető. Előbbi inkább a transzcendentális jógával foglalkozott, és sok európai és amerikai jóga iskola megnyitása fűződik a nevéhez. Sivanandát pedig jóga gurunak tartják, és ő dolgozta ki a jóga öt alapelvét: relaxáció (Savanasa), testtartás (Asanas), légzőgyakorlatok (Pranayama), diéta és pozitív gondolatok (Dhyana), csakúgy mint a meditációt.

Módszer
A jóga gyakorlata légzőgyakorlatok (pranayama), jóga testtartások (asanas), kéztartások (mudra), testzárak (obhanda) és meditáció kombinációja. 

Az idők folyamán számos jóga irányzat fejlődött ki. A leggyakrabban ajánlott jóga irányzatok a következők: Astanga-jóga, Bhakti-jóga, Hatha-jóga, Integrál-jóga, Karma-jóga, Kriya-jóga, Kundalini-jóga, Mantra-jóga, Marma-jóga, Raja-jóga, Tantra-jóga, Tao-jóga, stb.

A jógát ma általában átfogó egészségjavító eljárásként fogadják el. Egyre több orvosi tanulmány ismeri el a jóga egészségre gyakorolt pozitív hatását. A legfontosabb testgyakorlatok mellett a jóga a gyakorlóinak lehetőséget kínál arra is, hogy átélhessék és elmélyíthessék a tudat-lét tapasztalást, és ezáltal mintegy mellékesen megtanulják megfigyelni és irányítani testük működését. 

A gyakorlás révén ezen kívül a vázizomzat erősödik, a légzés, a végkeringés és az anyagcsere optimalizálódik, javul a stressz-szabályozás és a vegetatív idegrendszer áthangolódik.

A jóga azonban nem minősül csodaszernek súlyos fizikai betegségeknél vagy pszichoszomatikus zavarok, depresszió, függőség és egyéb neurotikus zavarok esetén.

A jóga kizárólag szakszerű irányítás mellett tanulható meg.