Feng shui

Feng shui

Definíció
Szó szerint lefordítva a feng shui jelentése „szél-víz”. A szél az ég, a teremtő erejét, energiáját és könnyedségét (Yang), a víz pedig a földet, a befogadót, az alkalmazkodót (Yin), szimbolizálja.

A feng shui Kínából ered, és elmélete a kb. 2000 éves taoista bölcsességen alapszik, mely szerint az ember csak akkor egészséges és boldog, ha az élettere is összhangban van a kozmosz életenergiájával (Qi). Tulajdonképpeni eredete a kínai taoista őskultuszban rejlik, és épületek (síremlékek) tájolásánál alkalmazták először. Az elhunyt személy temetkezési helyét is úgy választják meg, hogy ott testi halála után is jól érezze magát. Ez a jó feng shui előfeltétele. Dél- illetve Délkelet-Ázsiában ez a temetkezési hagyomány máig fennáll.

A Qi akadálymentes folyása csak úgy biztosított, ha a Yin és Yang is egyensúlyban vannak. A kozmikus törvények figyelmen kívül hagyásának diszharmónia illetve betegségek a következményei. Otthonunkban ezért a bútorokat úgy célszerű elrendezni, hogy azok jó feng shui-t teremtsenek. Az íróasztalok pl. északra, míg az ágyak Keletre (a gyerekágyak Nyugatra) néznek. A Yin-helyek (sötét sarkok) Yang-tárgyakkal (pl. egy világos lámpa) kerüljenek harmóniába. A tükröket, mosdókat és akváriumokat olyan helyre jó tenni, ahol azok a „rossz” feng shui-t kiegyenlíthetik.

Egy iránytű (Lo-p’an) segítségével az égtájakat összehangolják az I-Ging („Változások könyve”, az ősi Kína kozmológiai és filozófiai alapműve, amelynek fő gondolatai az ellentétek kiegyenlítése és a változások elfogadása, és amely szimbolikus módon kínál megoldásokat a problémákra) Öt Elemével, a Nap- és Holdpályával, valamint a ház lakóinak asztrológiai adataival. Az építkezéseket, átalakításokat, az energiakiegyenlítő segédeszközöket ennek az összhangnak a szem előtt tartásával ajánlott elvégezni, alkalmazni. Kétséges esetekben kerül bevetésre az inga.

A feng shui napjainkban a nyugati világban is divatos, és alkalmazzák a lakberendezésben.