Drágakő terápia

Drágakő terápia

Definíció
A kövek gyógyhatására épülő természetgyógyászati ág, lényege, hogy a természetben előforduló kristályok energiáját, bio-információs töltését használják a beteg testrész vagy szervezet működésének helyreállítására. A drágakőgyógyászat gyökerei 5000 évre, a kínai kultúrába nyúlnak vissza, az első leírások, emlékek Kr.e. 1600-ból, az ókori Egyiptomból maradtak ránk, de szinte valamennyi antik kultúrában  találhatunk arra vonatkozó utalásokat, hogy drágaköveket használtak gyógyítás céljából. Már a régi babiloniak és asszírok is ismertek drágakövekből készült gyógyító tinktúrákat. A drágakövekből készült - elixír, por, és krém formában előállított - gyógyszerek, valamint a bonyolultan előállítható -oxidok elkészítésének pontos leírását az óindiai Ayurveda tartalmazza. Hildegard von Bingen (1098-1179) is behatóan foglalkozott a drágakövekkel és azok hatásával.

A drágakövek használatának legegyszerűbb módja, ha magunkon viseljük azokat, a fájó testtájaktól vagy bizonyos bőrfelületektől függetlenül. Ehhez rendszerint egy-három követ használnak, nyers vagy megmunkált (csiszolt) formában, függőként, (drágakő) nyakékként.

A nagyon értékes drágakövek, mint pl. a gyémánt, a rubin, a zafír és a smaragd rendszerint nyers kövek formájában kerülnek felhasználásra. Egyéb kövek csak nyers formában kaphatók a kereskedelemben. Ide tartoznak pl. az azurit, a méz kalcit vagy az uvarovit. A kezeléshez a legmegfelelőbb a nyers köveket egy bőr tasakban a nyakban viselni.

A megmunkált kövek olyan kövek, amelyeket köszörűporral és egy forgó dob segítségével lekerekítenek és lecsiszolnak. Ezért „dobköveknek” is hívják ezeket és zsebben vagy – mint a nyers kövek – egy bőr tasakban, nyakban hordhatók.

Az ún. donut-ok (fánk) az utóbbi időben egyre divatosabbak. Ezek lyukas kövek, melyek egy hosszú bőrszíjon lógnak a nyakban, és éppen ezért könnyen le- és felvehetők.

A mai drágakő terápia tulajdonképpen a mágiához közelálló hagyományok sokasága, amelyeket mélyebb vizsgálat és kritika nélkül adnak tovább. Tudományos alapokkal nem rendelkezik, az orvostudomány sem alkalmazza.