Ayurveda

Ayurveda

Definíció
Az ayurveda egy ókori indiai elnevezés és két szóból tevődik össze: ayus: élet; és veda: tudással kapcsolatos, tudomány; a kifejezés egy Indiában kialakult tradicionális gyógyítást takar, amelyet a nyugati világban kiegészítő, illetve alternatív gyógymódként alkalmaznak. Egy régi meghatározás szerint e gyógyító tudomány célja az egészséges egészségének megőrzése és a beteg kezelése. Az ayurveda tulajdonképpen összefoglaló egészségtan, amely az egészségnek az egész élet során, annak minden szakaszában történő megőrzésével foglalkozik.

Az ayurveda, amit a hosszú élet tudásának is neveznek, része a hinduizmus négy szent írásának (védák), és azon az elképzelésen alapul, hogy a világegyetem öt eleme (tűz, víz, föld, levegő és éter) az emberi szervezetben visszatükröződik. Az ember ezért a világegyetem tükörképének tekinthető. Az öt elemből három energia (az ún. doshá-k) egymást kiegészítő szabályozási rendszerben jelen van az emberi szervezetben, és valamennyi fizikai és pszichés folyamatot szabályoznak.
A három dosha a következő:

  • Vata (levegő/éter): szabályozza a mozgást, a légzést és az idegműködést;
  • Pitta (tűz/víz): szabályozza a hőháztartást, az anyagcserét és az emésztést;
  • Kapha (víz/föld): szabályozza a vízháztartást és az immunrendszert.

Minden ember eltérő kombinációban viseli magában ezeket a doshá-kat. Ezeknek az egyénben történő megoszlása határozza meg az ember személyiségét és egészségét. A kezelés célja a doshá-k közötti egyensúly létrehozása. A három dosha zavara vezet a betegségek kialakulásához, valamint a mérgező anyagok lerakódásához a szervezetben.

A hagyományos ayurveda-ban számos önálló diszciplína létezik, többek között belgyógyászat, sebészet, gyermekgyógyászat, a szellem betegségei (pszichiátria), szemészet, táplálkozástudomány, gyógynövényekkel történő gyógyítás, az ún. kivezető eljárások (toxikológia), mint a mesterséges hányinger vagy az érvágások, továbbá a lazítási módok (jóga), illetve a meditáció. Terápiaként főleg masszázst (szinkronmasszázs (abhyanga vagy samvahana), a különböző olajmasszázsok), homlok-olajozást (shirodara) és gyógynövényes izzasztófürdőt (svedana) alkalmaznak. Az ayurveda tehát a testet, a gondolkodást (agyat) és a szellemet külön vizsgálja, és ennek alapján a védikus tudás három fő egységbe sorolható:

  1. az ayurveda a testtel,
  2. a jóga, a szellemmel,
  3. a tantra a gondolkodással kapcsolatos tudás.

Az ayurveda a létezés fizikai alapjainak „karbantartását” célozza, a jóga kontrollálja a testet és a gondolkodást a szellemmel való harmónia érdekében, a tantra pedig a gondolkodást használja a test és a szellem kiegyensúlyozására.
Az ayurveda nagy hangsúlyt helyez a megelőző kezelésekre, a betegségek elkerülésére. Művelői nem az orvostudományt helyettesítő, hanem egy azt kiegészítő, alternatív gyógymódot kínálnak.

A wellness-ben elsősorban a szinkronmasszázs, a homlokolajozás és az olajmasszázs szerepel a kínálatban. Ezek a kezelések rendszerint kellemes érzéssel, a bőrre gyakorolt ápoló hatással és általános ellazulással járnak.