Kolon-hidroterápia

Kolon-hidroterápia

Definíció
A kolon–hidroterápia a vastagbelek (colon) tisztítása víz (görögül: hydro) segítségével. Már az ókori egyiptomiak is alkalmazták a belek vízöblítését. A modern kolon–hidroterápia Amerikából ered.

Elmélete az, hogy bizonyos méreg- és hulladékanyagok a bélből nem bomlanak le, illetve nem válnak ki elég gyorsan. Ezáltal „önmérgezés” következik be, mely anyagcserezavarokat, székrekedést vagy pszichikai problémákat okozhat.

Egy speciális műszer segítségével a beteg belébe temperált vizet vezetnek. A feloldott béltartalmat ezután egy leeresztő tömlőn keresztül öblítik ki. Az orvos közben a hasfal enyhe masszírozásával segíti elő a folyamatot.

A kezelést egy hónapon keresztül hetente háromszor végzik el. Ezután kb. három hónapos szünet következik. Ebben az időszakban a betegnek egy speciális táplálkozási programot kell követnie, és rendszeresen kell mozognia. Szükség esetén a három hónap leteltét követően is sor kerülhet még néhány öblítésre.

Nem állnak rendelkezésre tudományos eredmények, melyek a terápia hasznát és széles alkalmazási körét alátámasztanák. Az anyagcsere végtermékek kiválasztása a veséken, tüdőn és bőrön keresztül történik. A „salak” kifejezés a tudományos irodalomban nem létezik. Egyedül a székrekedés kezelésében tűnik a kolon-hidroterápia rövid távon hasznosnak, bár egy egyszerű beöntéssel is ugyanez a hatás érhető el.

Nincsenek szigorú kiképzési szabályok a terápia végzését illetően. A kiképzést többnyire a gyártók végzik, akik megismertetik a vásárlókat a gép használatával.