Hidroterápia

Hidroterápia

Definíció
A hydro szó görög eredetű, és vizet jelent. A hidroterápia gyógyítási céllal használja fel a víz fizikai tulajdonságait: hőhatást, a hidrosztatikai nyomást, a felhajtó erőt és a víz ellenállását. A víz orvosi célokra történő felhasználása igen régóta ismert. Bizonyítják ezt a gyönyörű fürdők is, melyeket a rómaiak az ókori városokban építettek.

A hidroterápiát sokszor kombinálják a termoterápiával, mert a hőhatás vízzel közvetíthető (lásd még krioterápia), és a mechanoterápiával, mert a víz ellenállása kiválóan kiaknázható a tornagyakorlatoknál, a masszázskezelések pedig ideális kiegészítői a vizes kezeléseknek.

A hidroterápia során (lásd még Balneoterápia, Hidromasszázs, Gyógyfürdő, Kneipp-kúra, Skótzuhany) a víznek a bőrre gyakorolt mechanikus ingerlésén kívül mindenekelőtt ideális meleg-, illetve hideghordozó tulajdonságát használják ki. 

Rendszeres és szakszerű alkalmazás mellett a hidroterápia segít a betegségek megelőzésében, erősíti az immunrendszert és lehetővé teszi, hogy a fontos szabályozó funkciók a testben újra harmóniába kerüljenek egymással.