Omega-3-zsírsavak

Omega-3-zsírsavak

Definíció
Az Omega-3-zsírsavak az ún. telítetlen zsírsavak családjába tartoznak, és nagyobb mennyiségben bizonyos növényi olajokban és zsíros halakban fordulnak elő. Az omega-3-zsírsavakon belül többek között megkülönböztetjük az alfa-linolénsavakat (ALA - lenolajban, diófaolajban, repceolajban, napraforgóolajban, kukoricacsíra olajban és szójaolajban) illetve az ebből képződött zsírsavakat, az eicosapentán-savakat (EPA) és a docosahexán-savakat (DHA) (zsíros tengeri halakban, mint pl. hering, makréla, lazac, tonhal).

Az esszenciális zsírsavak többszörösen telítetlen vegyületek, melyek között van omega-6 zsírsav (pl. a linolsav) és omega-3 zsírsav is. Ezek nélkülözhetetlenek az emberi táplálkozásban, mert nem tudja őket a szervezet előállítani, ezért az ilyen zsírsavakat kívülről kell pótolni. Ezért ezeket a zsírsavakat „F-vitaminnak” is nevezik.

Az esszenciális zsírsavak fontos szerepet töltenek be az immunrendszer megfelelő működésében, gyulladáscsökkentésben, vérnyomás szabályozásában, a szív- és érrendszeri megbetegedések (különösen szívinfarktus és érelmeszesedés) megelőzésében, illetve olyan fontos vegyületcsoport előanyagaként, mint a prosztaglandinok.

Aki kiegyensúlyozottan és mindenekelőtt változatosan táplálkozik, tehát étrendjében rendszeresen szerepelnek a tengeri (zsíros) halak, valamint a rendkívül fontos növényi olajok is az étrendjében, az már elegendő omega-3-zsírsavat juttat a szervezetébe. Ugyanakkor a halnak, mint az omega-3-zsírsavak forrásának számos kedvezőtlen tulajdonsága is van. A növényi eredetű zsírsavak káros hatásai ellenben elhanyagolhatóak. Ezek közé tartoznak mindenekelőtt a teljes őrlésű gabonából készült termékek, a bab, a tengeri algák és a szójatermékek.

Mindazonáltal az érrendszeri betegségek megelőzésénél és kezelésénél örökérvényű szabály: kevesebb zsír és több mozgás. Egyetlen élelmiszer vagy reklámozott lazacolaj kapszula ugyanis nem véd meg bennünket a szívinfarktustól – erre csak egy egészséges és harmonikus életmód képes.