Aloe vera

Aloe vera

Definíció
Az aloe vera (aloe barbadensis miller) vagy másnéven sivatagi liliom a liliomfélék családjába tartozó húsos, bőrszerű növény, az aloe-knak az a fajtája, amelynek a legerősebb gyógyító hatást tulajdonítják. Kb. 60 cm magasra nő, és olyan száraz helyeken fordul elő, mint Afrika, Dél-Amerika vagy Kalifornia. A velejéből nyert, illatmentes tiszta lét régóta használják a gyógyításban. Az aloe vera kivonatot külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazzák, és folyamatosan növekvő népszerűségnek örvend. Leveleinek kocsonyás belseje gazdag ásványi anyagban: vasat, kalciumot, kálium-karbonátot, magnéziumot, mangánt, nátriumot és cinket tartalmaz. Ehhez jönnek még a fehérjék és a szalicilsav. Az aloe lében a beszerzési forrástól függően 160-450 bioaktív hatóanyag megtalálható.

Eredete
A legenda szerint már Kleopátra bőre is az aloe vera géljétől volt friss és feszes. Közép-Amerikában, Indiában és az angolszász országokban az aloe vera évszázadok óta a természet patikájának kínálatát bővíti. Ma a Nemzetközi Aloe Tudományos Tanács (International Aloe Science Council - IASC) -nak az aloe termékek forgalmazásából világszerte évente 100 milliárd dollárt meghaladó forgalma származik.

Módszerek

1. Alkalmazás külsőleg

Az aloe levelek belsejéből származó gél a vágott sebekre, égési sérülésekre, a szúnyogcsípésekre, az enyhébb nap általi leégésekre valamint az acne-ra (pattanás) fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással van. A különböző bőrápoló krémekhez és egyéb hasonló termékekhez egyre gyakrabban kevernek aloe vera gélt, amelynek hidratáló és bőrsimító hatást tulajdonítanak. A tiszta gél mindenképpen hatásosabb, mint az ilyen tartalmú krémek és maszkok.

2. Alkalmazás belsőleg

Mielőtt az aloe vera-t a szépségipar alkalmazni kezdte volna, a növény a külső rétegében található „aloin” és „antrachinon” hatóanyagáról és annak hashajtó hatásáról volt ismert. Mindazonáltal ezeknek az anyagoknak a tartós szedéséről a szakértől lebeszélik a fogyasztót, mert rákkeltő hatást tulajdonítanak nekik. Az aloe vera gélnek viszonylag új az élelmiszerekben történő alkalmazása, mint például a joghurtokba és üdítő italokba keverése, mert az a vélekedés, hogy a bélrendszert méregteleníti, valamint immunrendszert erősítő hatása van.