Thalasso-terápia

Thalasso-terápia

Definíció
A fogalom a görög thalassa: tenger és therapeia: gondozás szavakból származik. Szó szerint lefordítva a thalasso-terápia jelentése: „Tenger általi gyógykezelés”. Már az ókori Görögországban is kiaknázták a tengert az egészség érdekében. Hippokrates (Kr.e. 460-377) görög orvos írásaiban is megtalálhatók ilyen kezelési módok reuma és isiász esetére. 1865-ben a francia La Bonnardiere nyilvánosságra hozott egy doktori munkát Thalasso-terápia címmel, és ebben határozta meg először tenger általi gyógymódként.

Az évszázadok során elveszett ez a tudás. Különösen a közép-európai térségben sokáig, részben egyházi befolyás hatására, szinte nem is fürödtek az emberek. 1750-ben egy londoni orvos megállapította, hogy a tengerparton lakók ritkábban betegednek meg, mint a máshol élők. Ez késztette őt arra, hogy betegeit tengervizes fürdőkben kezelje, és ez eredményes is volt.

Franciaországban az 1960-as években nyitotta meg kapuit az első thalasso-terápia központ. Napjainkban világszerte – elsősorban azonban a francia és észak-afrikai tengerparti városokban – kínálnak fel thalasso-kúrákat, melyek a gyógyító kúrák mellett szépség- és wellness szolgáltatásokat is kínálnak.

A korábbi pusztán tengervizes kezelés idővel egy „tenger körüli gyógykezeléssé” szélesedett ki, ugyanis a tengervíz gyógyító hatása (hidroterápia) mellett pakolásokat (alga, fango) vagy iszap- és algafürdőket illetve egészséges tengeri klímában való időtöltést is (klímaterápia) ajánlanak egyidejűleg.

A gyógyító központok ideális esetben legfeljebb 500 méterre vannak a tengertől.
A thalasso-terápia gyógyító célú alkalmazásai területei igen széleskörűek: stressz, kimerültségi állapotok, immunrendszer erősítése, szív- és keringési problémák, reuma, visszérbetegségek, reumatikus fájdalmak, sportsérülések, bőrproblémák, bélbetegségek, krónikus székrekedés és Crohn betegség esetére.

Azok, akik a jódra érzékenyek, nyílt sebük van vagy erősen depressziósak, feltétlenül beszéljenek orvossal, mielőtt thalasso-terápián vesznek részt. A következő betegségek esetén a thalasso-kezelés szintén ellenjavallt: asztma, daganatos betegségek, magas vérnyomás és szívinfarktus.

A valódi thalasso-terápiának az inkább kozmetikai beállítottságú ajánlatoktól való megkülönböztetése érdekében született az „eredeti thalasso-terápia” elnevezés.