Ózonterápia

Ózonterápia

Az ózon, ha túl magas koncentrációban lép fel a levegőben (150 mikrogramm/m3 felett), káros lehet az emberi szervezetre. Azonban a bőrre vagy nagyon kis mennyiségben a véráramba kerülve olyan áldásos hatása van, amelyet terápiás célokra is fel lehet használni. Sok betegség kezelhető ózon- és oxigénterápiával (pl. érszűkület, érelmeszesedés, cukorbetegség, visszatérő gyulladások), vannak azonban olyanok, amelyeket – a terápia hívei szerint - más módszerekkel nem, vagy csak részlegesen lehet kezelni. Ide tartoznak például az allergiás megbetegedések, mint a szénanátha és az asztma.

Az ózonhatás „immunmodulálóként” működik – vagyis az immunrendszert újra normális reakcióhelyzetbe hozza. Az ózon-, oxigénterápia itt úgy működik, mint egy „nagy sajátvér-kezelés (hematogén oxidációs terápia).

Ilyenkor a vénából 100-150 ml vért vesznek le, és alvadásgátló hozzáadásával steril üvegbe vezetik. Majd egy speciális ózongenerátor segítségével pontosan az előírt arányú oxigén- és ózonkeveréket juttatnak bele. A szükséges ózonmennyiség nagyon kicsi, mégis elegendő ahhoz, hogy változást idézzen elő. Az ózon-oxigén keverékét bevezetik az üvegbe, ahol az ózon-oxigén gáz rövid időn belől reakcióba lép bizonyos véralkotó részekkel. Az ily módon aktivált és feldúsított vért mintegy infúzióként visszavezetik a beteg szervezetébe. Tíz, heti 1-2-szeri kezelés általában már elég ahhoz, hogy hosszú távú, tartós hatást fejtsen ki.