Migrén terápia (komplementer, ill. megelőző)

Migrén terápia (komplementer, ill. megelőző)

A migrén rohamszerűen fellépő, időszakonként ismétlődő, többnyire pulzáló és lüktető, heves fejfájás. Rendszerint hol a jobb, hol pedig a baloldalon, váltakozva jelentkezik, a későbbi fázisban pedig két oldalról "támad".

Az egyénre szabott, kombinált kezelés jól bevált a migrén komplementer módszerekkel történő terápiájában is. Ez többféle eljárás egyidejű alkalmazását jelenti, az egyéni migréntípusnak és formájának megfelelően.

Akupunktúra: a kínai gyógyászat tapasztalatai szerint fejfájást a máj- epehólyag, gyomor- bél és az urogenitális szervek működési zavarai okozhatnak.

A neurálterápia során a koponya külső nyomáslevezető részére adnak injekciót. Ha a fejfájás nyaki eredetű, a gerincoszlop nyaki szakaszát is egyidejűleg kell kezelni. Ezt mindig érdemes kiegészíteni kiropraktikával is.

A testedzés, különösen a kitartást igénylő sportok (kerékpározás, úszás, kocogás) megelőző hatásúak.

Stresszoldást pszichológus irányításával csoportosan vagy egyénileg is lehet végezni, melynek során az érintettek megtanulják, milyen stratégiákkal küzdhetik le azt. A stressz okozta tüneteken segít úrrá lenni a relaxációs masszázs is.

Az étkezési szokások megváltoztatásával tudatosan elkerülhetők azok az élelmiszerek, melyek migrénes rohamokat válthatnak ki. A szervezet túlzott savasodása esetén pedig diéta segíthet, antioxidánsokkal - E-, C- és A-vitamin, szelén - kiegészítve.