Jacobson féle progresszív izomlazítás

Jacobson féle progresszív izomlazítás

Edmund Jacobson belgyógyász, pszichiáter és fiziológus a XX. század elején kifejlesztett egy tréninget, melynél a különböző izomcsoportok rendszeres megfeszítése és ellazítása, illetve az ezzel járó érzések által mély ellazulás érhető el. Jacobson kimutatta, hogy a feszültségérzet (félelem) izomösszehúzódással (izom megfeszítéssel) jár együtt, továbbá, hogy ez a félelem az izomfeszülés elhárításával megszüntethető. A Jacobson által kifejlesztett tréning elsődlegesen érzékeny izommozgatásra irányul, hogy a testben jelentkező legkisebb felszültség is idejében érzékelhető és tudatosan levezethető legyen. (Jacobson nevéhez fűződik a Biofeedback módszer ki dolgozása is.)

A tréning során a következő izmokat kell egymás után néhány másodpercre megfeszíteni, majd ellazítani: jobb kéz (alkar), bal kéz (alkar), jobb bicepsz (felkar), bal bicepsz, homlok, arc, tarkó, mellkas (belégzéssel), comb, alsó lábszár. Más sorrend is lehetséges: pl. először testünk bal fele, majd jobb fele, utána a test középső része, vagy először a végtagok, majd utána a törzs és a fej.
Az ellazulási fázis mindig hosszabb ideig tartson, mint a megfeszítési fázis (45-60 másodperc az 5-7 másodperces feszítéssel szemben).

A mai tréningek jelentősen eltérnek már Jacobson eredeti elképzeléseitől, különösen ami az egyes gyakorlatok módját és időtartamát, valamint az egész tréningprogramot illeti.

Aki gyakorlott, egész testében érezheti az izmok ellazításának érzését. Az izomcsoportok megfeszítése és ellazítása elsősorban azoknak segít, akik nem figyelnek tudatosan a testükre, mert a tréningen keresztül megtanulnak jobban figyelni testük jelzéseire.

Ajánlatos a progresszív izomlazítást vezető segítségével megtanulni. Aki utána naponta gyakorol otthon, egy automatizált lazító praktikát teremthet magának.

A progresszív izomlazítás különösen alkalmas pl. migrénrohamok és fejfájás megelőzésére, de közvetlenül az akut fájdalomállapotban is alkalmazható. Ugyancsak eredményesnek bizonyult az alkalmazása magas vérnyomás esetén is.

A progresszív izomlazítás ezen kívül számos élethelyzetben alkalmazható rövid ellazítási és anti-stressz technikaként. Összességében a progresszív izomlazítás ideális eszköz a feszültségekkel teli világhoz való alkalmazkodáshoz. Alapvetően mindenkinek - gyermekeknek is - ajánlható, feltéve, hogy pszichiátriai zavarok vagy betegségek nem állnak fenn. Különösen elmebetegségek, endogén depresszió és epilepszia esetén kerülendők a lazítógyakorlatok.