Feldenkrais-módszer

Feldenkrais-módszer

Definíció
A Feldenkrais-módszer egy mozgásfejlesztő eljárás, amely testünk saját intelligenciáját használja a mozgás rugalmasságának, koordinációjának fejlesztéséhez és új mozgáslehetőségek felismeréséhez. A test tiszteletére tanít mozgásunk és érzékelésünk felfedezése által. A mozgásban a szándék és megvalósítás közötti területre koncentrál, azaz vizsgálja a mozdulatot és a hozzá kapcsolódó érzékelést, és ezzel segít önmagunk, testünk működésének mélyebb megismeréséhez. Teljesítményre való törekvés helyett a test működésének az adott pillanatban való megfigyelését helyezi előtérbe, a test elemeinek meglévő és lehetséges kapcsolódásait vizsgálja. Az izmok, a csontozat és önmagunk optimálisabb és szervesebb működése érdekében egy olyan belső tájékozódásra tanít, ami mind mozgásban, mind lelki és szellemi téren új megoldásokhoz, a megszokások új alternatíváihoz vezethet.

A Feldenkrais-módszer kiötlője Dr. Moshe Feldenkrais (1904-1984) villamosmérnök, atomfizikus volt, aki saját térdsérülése révén mélyült el a lehetséges gyógymódok tanulmányozásában, és jutott el módszere kidolgozásáig.

A Feldenkrais-módszer manapság is közkedvelt gyógymód. Szakszerű irányítás mellett a rossz tartás- és mozgásminták szabályozhatók. Bár eleinte nem gyógykezelési koncepcióként fejlesztették ki, a módszert többek között kórházakban is alkalmazzák szélütésnél vagy baleseti rehabilitációnál. Alkalmazói a fájdalmak gyógyítása és a pszichoterápia területén is beszámoltak már sikerekről.