Skótzuhany

Skótzuhany

Alkalmazás

A skótzuhany élénkítő, rendkívül intenzív kezel kezelés, mely mindenekelőtt a bőrre hat, és azon keresztül aztán az egész testre. Álló helyzetben nagynyomású (3 atm) vízsugarat irányítanak a testre. Először a víz hőmérséklete fél percig 38-40 °C, melyet 5-10 másodperces 16-18 °C hőmérsékletű vízsugár követ. A hideg inger a bőr és az erek összehúzódását, a meleg inger azok kitágulását eredményezi. A forró, majd hideg zuhany váltogatása jól edzi a bőrt, amit háromszor ismételve javasolt alkalmazni, a az alsó és felső végtagokon, majd a törzsön és a hason, a vastagbél nyomvonalát követve, és végül a test első és hátsó oldalán. A kezelés hideg zuhannyal fejeződik be. Ez ösztönzőleg hat a bőr pórusaira.

A művelet hatékonysága attól függ, hogy a kezelésben résztvevő fázik-e vagy sem. Ha kint hideg van, a bőr pórusai gyorsan összehúzódnak, hogy a testmelegből minél többet megtartsanak. Melegben újra kitágulnak, és így a hőség eltávozik.

A mozgás, a kefemasszás, a különféle Kneipp-kúrák (váltófürdő, víztaposás) valamint a szaunázás is alkalmas az ellenállóképesség fokozására.

A hőmérsékletingadozással szembeni érzékenység idővel csökken, ezért fontos a lassú hozzászokás.